susret s princom

Putin u pratnji borbenih zrakoplova odletio na Bliski istok, razgovarat će o nafti, Izraelu, Ukrajini...

06.12.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin ispraćen je u srijedu na Bliski istok s četiri ruska borbena zrakoplova na rijetki put u inozemstvo, tijekom kojeg će razgovarati o proizvodnji nafte i OPEC+ s prestolonasljednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom

Putinov sastanak s princem dolazi nakon što su cijene nafte pale unatoč obećanju OPEC+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznike predvođene Rusijom, da će dodatno smanjiti proizvodnju.

Uz predsjednikov zrakoplov bili su borbeni zrakoplovi Suhoj-35S, koje je ministarstvo obrane pokazalo kako lete uz njegov zrakoplov Iljušin-96 iz Rusije u Ujedinjene Arapske Emirate.

U Abu Dabiju, predsjednik šeik Muhamed Bin Zajed Al Nahjan nazvao je Putina svojim "dragim prijateljem", a zrakoplovi Ujedinjenih Arapskih Emirata pozdravili su čelnika Kremlja nadlijećući i ostavljajući trag u bojama ruske zastave.

"Naši odnosi, uglavnom zahvaljujući vašem položaju, dosegnuli su neviđeno visoku razinu", rekao je Putin šeiku Muhamedu. "UAE je glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu", dodao je.

Putin je rekao da Rusija i UAE surađuju u sklopu OPEC+, čije članice crpe više od 40 posto svjetske nafte, dodajući da će razgovarati o sukobu Izraela i Hamasa i o Ukrajini.

Nakon UAE, Putin bi trebao otputovati u Saudijsku Arabiju na svoj prvi sastanak uživo s bin Salmanom od listopada 2019. Njegov zadnji posjet regiji bio je u srpnju 2022., kada se sastao s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem u Iranu.

Nije odmah jasno što Putin, koji je rijetko napuštao Rusiju od početka rata u Ukrajini, konkretno namjerava pokrenuti u vezi s tržištem nafte s prijestolonasljednikom najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, samo nekoliko dana nakon što je zbog nesuglasica odgođen ključni sastanak OPEC+.

Kremlj je rekao da će, osim o nafti, razgovarati i o ratu između Izraela i militanata Hamasa, situaciji u Siriji i Jemenu i pitanjima poput osiguravanja stabilnosti u Zaljevu, dok je suradnik rekao da će se razgovarati i o Ukrajini.