ozbiljna oštećenja

Finska kaže da je Rusija popravila telekomunikacijski kabel u Baltičkom moru

16.11.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Finska obalna straža rekla je u četvrtak da je Rusija završila popravak telekomunikacijskog kabela u ruskom djelu Baltičkog mora koji je bio oštećen prije šest tjedana, kada su oštećenja pretrpjeli i plinovod te drugi komunikacijski kabeli

Finski i estonski stručnjaci sumnjaju da je kineski kontejnerski brod NewNew Polar Bear prouzročio ozbiljna oštećenja na plinovodu Balticconnector te na telekomunikacijskim kabelima tako što je vukao sidro po morskome dnu.

U blizini je pronađeno veliko sidro, a istražitelji vjeruju da je cijev pukla dok ju je brod vukao po morskom dnu.

Finska obalna straža rekla je 6. studenoga da prati ruski brod za spašavanje Spasatelj Karev pri izvedbi radova na popravljanju oštećenja duž 1000 kilometara dugog kabela Baltika u finskom gospodarskom pojasu.

"Nisu uočena kršenja Zakona o gospodarskom pojasu" prilikom nadzora operacije i inspekcija obavljenih popravaka, objavila je finska straža na mreži X u četvrtak.

Kabel Baltika u vlasništvu ruske državne tvrtke Rostelecom povezuje regiju Sankt Peterburga s ruskom eksklavom Kalinjingrad na obali južnog Baltičkog mora.

Dva druga baltička telekomunikacijska kabela, koji povezuju Estoniju s Finskom i Švedskom, također su oštećena 7. i 8. listopada.

U svom priopćenju od 7. studenog, Rostelecom je objavio da je specijalizirani brod počeo popravke na optičkom kabelu 5. studenog i očekuje da će ih završiti za desetak dana.

Rostelcom je tada objavio da korisnici nisu pogođeni jer su se podaci prenosili putem zemaljskih ruta i rezervnih satelitskih kanala.