pomoć enklavi

Rusija pozdravila prekid vatre između Izraela i Hamasa

22.11.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu pozdravila dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i dodala da su humanitarne stanke jedini put naprijed prema rješenju sukoba

Izraelska vlada i Hamas su jutros dogovorili prekid vatre u Gazi na barem četiri dana kako bi u enklavu stigla pomoć i kako bi bilo oslobođeno najmanje 50 talaca koje ta sunitska islamistička skupina drži u zatočeništvu od 7. listopada, u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Hamas drži više od 200 talaca, zatočenih 7. listopada, kad su njegovi borci upali u Izrael i ubili 1400 ljudi.

"Ovo je nakon dugo vremema prva dobra vijest iz Gaze", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rekao je da su Rusija i ostale zemlje pozivale na humanitarne stanke jer samo one mogu omogućiti da se počnu graditi obrisi održivog rješenja.

Rusija ima povijest dugih veza s Izraelom, Hamasom i ostalim ključnim igračima na Bliskom istoku, uključujući Iran.

Od početka sukoba predsjednik Vladimir Putin je isticao patnje Palestinca, a krizu nazvao neuspjehom američke politike. Također je pozivao Izrael na suzdržanost, a Rusija je nedavno ugostila i izaslanstvo Hamasa.

Taj je potez u Izraelu izazvao duboko razočaranje i ljutnju, a Moskva je pojasnila da je izaslanstvo džihadističke skupine, koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, primio zamjenik ministra vanjskih poslova, a ne Kremlj.