dio operacije

Putin u Moskvi primio Netanyahua

04.04.2019 u 18:05

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Kremlju otkrio dio operacije u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Zacharyja Baumela, zapovjednika izraelska tenkovske postrojbe koji je nestao između 10. i 11. lipnja 1982. tijekom rata u Libanonu

"Naši vojnici su s našim sirijskim partnerima odredili mjesto gdje je pokopan" izraelski vojnik, objasnio je Vladimir Putin, dodajući da su "obavljeni svi forenzički pregledi" kako bi se utvrdio identitet vojnika.

Izraelske vlasti navode da je lijes s osobnim starima tog vojnika predan u četvrtak u ruskom ministarstvu obrane u nazočnosti izraelskog premijera i ruskog šef stožera Valerija Gerasimova.

Netanyahu je objasnio da je prije dvije godine od Rusije tražio pomoć u pronalaženju ostataka nestalih izraelskih vojnika. Precizirao da je će pogreb Zacharyja Baumela biti održan u četvrtak navečer u Izraelu.

"Zahvaljujemo ministarstvu obrane i ruskoj vojsci. Ovaj događaj nikada nećemo zaboraviti, bit će upisan u povijest", dodao je.

Vladimir Putin je rekao da je jako zadovoljan što će izraelskom vojniku biti odane sve vojne počasti i što će njegovi bližnji moći odnijeti cvijeće na njegov grob.

Ni Putin ni Netanyahu nisu iznijeli pojedinosti kako su pronađeni ostaci izraelskog vojnika.

Izraelski premijer je jedino rekao da su tijekom te operacije "ruski vojnici izložili svoje živote". Operacija "Gorko slatka pjesma", otkrila je ključnu ulogu Rusije u regiji. Ona je saveznica sirijskog režima i u dobrim je odnosima s Izraelom koji je tehnički u ratu sa Sirijom, kao i s Turskom koja podržava sirijske pobunjenike.

Putin i Netanyahu se godinama redovno susreću bez obzira na napetosti.