NOVI STARI PREDSJEDNIK

Putin se vraća u Kremlj, i to uvjerljivo

04.03.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Vladimir Putin je na ruskim predsjedničkim izborima, po gotovo konačnim rezultatima glasovanja, osvojio 63,9 posto glasova. Vladimir Vladimirovič dobio je tako u prvom krugu novi predsjednički mandat do 2018. godine

Drugi je vođa Komunističke partije Gennadij Zjuganov (17,18 posto). Na trećem i četvrtom mjestu izmjenjuju se nezavisni kandidat, tajkun Mihail Prohorov (7,7 posto) i ultranacionalist Vladimir Žirinovski (6,24 posto). Začelje je pripalo šefu stranke Pravedna Rusija Sergeju Mironovu (3,84 posto).

Spektakularan izborni rezultat Putinu kvare izvještaji promatrača. Naime, organizacija za monitoring izbora Golos zaprimila je oko 2500 dojava i žalbi o narušavanju izborne procedure. Centralna izborna komisija tvrdi, pak, da ih je dobila samo 86. Većina optužbi i sumnji odnosi se na  'putujuće glasače' koji su glasali više puta na više izbornih punktova.

Šef promatračke misije OESS-a Tonino Picula boravi u Moskvi, a službenu izjavu dat će u ponedjeljak. Za tportal je ispričao kako je Putin u kampanji bio izrazito sistemski favoriziran u odnosu na druge kandidate (oko 70 posto medijskog prostora otpadalo je na njega), a upoznat je i s dojavama o izbornim malverzacijama iz cijele zemlje. Dodao je da se centar Moskve puni tisućama pripadnika specijalne policije OMON, jer se večeras očekuju mitinzi Putinovih pristaša i protivnika režima koji u velikom broju prosvjeduju već mjesecima .

Ovo je Putinu treći predsjednički mandat: prvi je dobio 2000. godine naslijedivši oboljelog Borisa Jeljcina, drugi je dobio 2004. godine, a zatim je za izbore 2008. morao odstupiti jer ruski ustav ne dozvoljava tri mandata zaredom. Stoga je kandidirao svog štićenika Dmitirja Medvedjeva, a sada se ponovno vraća u Kremlj, i to na mandat od šest godina.

Mihail Prohorov dobro je prošao u gradovima; smatra se da je pobrao značajan dio glasova ovozimskih prosvjednika. Najavio je osnivanje 'nove političke sile', ali je odbio proglasiti izbore neregularnima objašnjenje da se 'ne može odreći svojih birača'.