NAJVEĆI RUSKI SIN

Putin i ruska svita na pogrebu Kalašnjikova

27.12.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Rusija u petak odaje posljednju počast izumitelju legendarne jurišne puške AK-47, Mihailu Kalašnjikovu, koji je umro u ponedjeljak u 94. godini života

Kalašnjikov će biti pokopan uz počasti na vojnom memorijalnom groblju koje je nedavno otvoreno nedaleko od Moskve. Lijes najpoznatijeg ruskog izumitelja oružja pokriven je ruskom zastavom, okružen vijencima ruža i karanfila uz počasne straže, a postavljen je u ogromnoj dvorani tog kompleksa inauguriranog u lipnju, prenosi AFP.

Pogreb Mihaila Timofejeviča Kalašnjikova se odvija sukladno državnom protokolu, uz nazočnost visokih državnih dužnosnika, počasne straže i orkestra, navodi uprava groblja, prenosi agencija Interfax.

Pogrebu nazoče ruski predsjednik Vladimir Putin, ministara obrane Sergej Šojgu i šef kabineta predsjednika Ruske federacije Sergej Ivanov, u velikom kompleksu izgrađenom na 53 hektara, na kojem se nalaze groblje i vojni muzej.

Radi se jedinstvenom memorijalnom kompleksu na svijetu gdje će počivati najveći ruski sinovi, a Kalašnjikov će biti prvi od njih, rekao je zamjenik ministara obrane Nikolaj Pankov, prenosi državna agencija Ria-Novosti.

Na tom vojnom groblju dosad su položeni samo posmrtni ostaci nepoznatog vojnika ubijenog u Drugom svjetskom ratu.