vojska slavi

Putin: 95 posto ruskih nuklearnih snaga modernizirano

23.02.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je 95 posto ruskih strateških nuklearnih snaga modernizirano i da su zračne snage upravo preuzele četiri nova nadzvučna bombardera s nuklearnim oružjem

Putin je to izjavio povodom Dana branitelja domovine, kojim se slavi vojska, dan nakon što je letio na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M sposobnim nositi nuklearno oružje. Ruski čelnik pohvalio je vojnike koji se bore u Ukrajini u, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji", pozdravljajući ih kao heroje koji se bore za "istinu i pravdu".

Ali veliki dio svog govora posvetio je postignućima vojno-industrijskog kompleksa. Njegova je poruka da se ruska nuklearna trijada - njezine strateške kopnene, pomorske i zračne nuklearne sposobnosti - stalno moderniziraju i da su u dobrom stanju.

"Uključujući naše borbeno iskustvo, nastavit ćemo jačati Oružane snage na svaki mogući način, uključujući tekuće napore za ponovno opremanje i modernizaciju", rekao je Putin.

"Danas je udio suvremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama već dosegao 95 posto, dok je pomorska komponenta 'nuklearne trijade' gotovo 100 posto", dodao je.