izbori u rusiji

Julija Navaljnaja šefovima diplomacije u Bruxellesu: 'Nemojte priznati ove izbore'

20.02.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Julija Navaljnaja, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, zatražila je od Europske unije da ne prizna ruske izbore u ožujku, nakon kojih će gotovo sigurno predsjednik Vladimir Putin dobiti još jedan šestogodišnji mandat

Navaljnaja je video obraćanjem iz inozemstva u ponedjeljak pozvala pristaše da se suprotstave Putinu žešće nego ikada i oslobode Rusiju od onoga što je okarakterizirala kao korumpiranu elitu "bandita u uniformama, lopova i ubojica".

"Nemojte priznati ove izbore", rekla je Navaljnaja ministrima vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, prema transkriptu koji je u utorak dostavila glasnogovornica.

"Predsjednik koji je ubio svog glavnog političkog protivnika ne može po definiciji biti legitiman", rekla je Navaljnaja.

Navaljnaja je optužila Putina za ubojstvo njezinog supruga i rekla da će dokazi za to uskoro biti objavljeni.

Zapadni čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, okrivili su Putina za smrt i upozorili na posljedice.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Putin još nije javno komentirao smrt Navaljnog. Kremlj je zanijekao umiješanost i poručuje da su tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran potpuno neprihvatljive.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Putin (71) ima podršku veću od 80 posto uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 15. do 17. ožujka.

Putin će imati samo tri slabo poznata protukandidata. Uz punu potporu državnog aparata i državnih medija te bez javnog neslaganja, on će sigurno pobijediti.

Navaljni (47) pao je u nesvijest i iznenada umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" iznad Arktičkog kruga gdje je služio kaznu od trideset godina zatvora, objavila je zatvorska služba.