AKO PROĐE REFERENDUM

Pusić u ponedjeljak na sastanku Vijeća ministara EU-a

20.01.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak, 23. siječnja, u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije, naravno ako sve prođe glatko na referendumu i građani na referendumu potvrde ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Sudjelovanjem ministrice Pusić, Hrvatska  će po prvi puta biti zastupljena, kao zemlja promatrač, na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU, priopćio je MVEP.

Na sastanku Vijeća, kojim će predsjedati visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, raspravljat će se o iranskom nuklearnom programu te mogućem zaoštravanju sankcijskog režima. Razmotrit će se trenutna situacija u Siriji, a slijedom izvješća o aktivnostima promatračke misije Arapske lige, kao i stanje u Egiptu, posebice vezano uz izborni proces u toj zemlji.

Nadalje, ministri vanjskih poslova razmijenit će stajališta o bliskoistočnom mirovnom procesu, i posljednjim zbivanjima u Mjanmaru, Srbiji, Kosovu, Bjelarusu te napetostima između Sudana i Južnog Sudana. Na marginama sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije ministrica Vesna Pusić održat će bilateralne sastanke s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te s ministrima vanjskih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim, Francuske Alainom Juppéom, Italije Giuliom Terziom di Sant'Agatom, Latvije Edgarsom Rinkēvičsom i Danske Willyjem Søvndalom, stoji u priopćenju MVEP-a.