ZAŠTITA MANJINSKIH PRAVA

Pusić: Srbija će morati preuzeti financiranje medija hrvatske manjine

12.12.2015 u 12:47

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova u tehničkoj Vladi Vesna Pusić izjavila je u subotu da će nakon ukidanja medija na hrvatskom jeziku u Srbiji njihovo financiranje na sebe morati preuzeti država jer je zaštita manjinskih prava jedan od glavnih uvjeta za pregovore o pristupanju Srbije Europskoj uniji

'Nadam se da ćemo to uspjeti bilateralno dogovoriti i prije nego li to pitanje dođe na dnevni red u pregovorima Srbije i EU-a o pridruživanju. To je nama u pristupu Europskoj uniji bio nezaobilazan uvjet, pa će biti i njima. Zaštita manjina je glavni kriterij pridruživanja, ali se nadam da ćemo to sa Srbijom dogovoriti i prije toga', rekla je Pusić gostujući u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju.

Zbog privatizacije medija u Srbiji izgubljeno je niz radio i televizijskih programa na jezicima manjina u Vojvodini, a nakon već ranije ugašenih medija na hrvatskom jeziku, u Vojvodini je pred gašenjem i jedini preostali radijski program na hrvatskom jeziku na Radio Subotici.

Vodstvo hrvatske manjine je godinama upozoravalo da će privatizacijom te gradske postaje biti dovedeno u pitanje informiranje na njihovom materinjem jeziku, čime se, poručuju, umanjuju stečena prava Hrvata u Srbiji.

Jedini radio u Srbiji, Radio Subotica, koji je imao svakodnevni program na hrvatskom jeziku, 26. studenoga ostao je bez ijednog uposlenika i prijeti mu potpuni nestanak iz etera. Posljednjih sedmero uposlenika koji su mjesec dana održavali cjelodnevni program na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, bilo je prinuđeno potpisati rješenje o otkazu ugovora o radu.

Trosatni program na hrvatskom jeziku u eteru će biti najvjerojatnije do Božića, kada će se u potpunosti ugasiti.

Radio Subotica je najstariji i najslušaniji gradski radio u Srbiji. U eteru je od 1968., a svakodnevni program na hrvatskom jeziku emitira se od 1998.