REAKCIJA NA LAGUMDŽIJU

Pusić: Ma kakav rat s BiH?!

05.04.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Reagirajući na današnju izjavu šefa diplomacije BiH Zlatka Lagumdžije da Hrvatskoj i BiH prijeti trgovinski rat, ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić ustvrdila je za tportal da ne predstoji nikakav rat, a ton Lagumdžijine izjave pripisala je lokalnim uvjetima, kojima se Hrvatska ne mora prilagođavati

Dan nakon niza sastanaka s vodećim hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu i sadržajnog zajedničkog nastupa pred novinarima s ministricom Pusić, kojoj se u više navrata zahvalio na podršci koju pruža BiH u njezinim euroatlantskim integracijama, Lagumdžija je netom po povratku u domovinu pokazao ponešto drukčije lice.

U razgovoru za Dnevni Avaz, Lagumdžija je upozorio da ako na dnevnom redu za rješavanje otvorenih pitanja budu samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnima, ne treba isključiti intervenciju Bruxellesa. Lagumdžijina nedorečena prijetnja tim je čudnija što stiže netom nakon što je s hrvatskom kolegicom, u okviru najavljenog međudržavnog sporazuma o europskom partnerstvu, dogovorio osnivanje povjerenstva za sistematizaciju i rješavanje nagomilanih otvorenih pitanja između dvije zemlje.

'Ne predstoji nikakav rat na način na koji je to Lagumdžija formulirao', istaknula je Vesna Pusić. Najavila je da će se u sklopu rješavanja otvorenih pitanja do kraja travnja u Bruxellesu održati sastanak trilateralne grupe oko graničnih prijelaza za izvoz proizvoda koji podliježu inspekcijskoj kontroli na tržištu EU-a. Istovremeno, s obzirom na to da se pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji i ulaskom na zajedničko tržište mijenjaju uvjeti trgovinske razmjene, potrebno je pripremiti se za izlazak Hrvatske iz CEFTA-e, što će biti moguće samo uz sporazum između EU-a i država članica CEFTA-e.

'To moramo riješiti unutar Unije', rekla je Vesna Pusić.


'Mnogo otvorenih pitanja direktno je povezano s članstvom Hrvatske u EU i promjenom uvjeta. Moramo vidjeti što se može postići oko državnih prijelaza i eventualne mogućnosti da se modificiraju Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju koji postoje s tim zemljama kako bi se olakšalo poslovanje kada Hrvatska uđe na zajedničko tržište', rekla je ministrica Pusić.

Na opasku ministra Lagumdžije da BiH inzistira na povratu imovine koju posjeduje u Hrvatskoj - od, kako je naveo, dječje bolnice u Cavtatu preko hotela u Dubrovniku do imovine Šipada i Energoinvesta - Pusić odgovara da se na jučerašnjem sastanku o imovini govorilo načelno.

'Postoji mnogo problema i sa hrvatskom imovinom u drugim državama, što djelomično treba rješavati kroz sukcesiju', rekla je Pusić.

Osvrćući se na ton Lagumdžijine izjave, rekla je da ne treba ništa zaoštravati. 'Sadržaj je isti – dogovorili smo se da idemo s međudržavnim sporazumom. Ton je možda primjeren lokalnim uvjetima, no to su interne stvari, što znači da se mi ne moramo prilagođavati tim uvjetima. Nema potrebe da se miješamo u unutarnjopolitičku scenu BiH. Smatram da nas se različiti načini za domaću upotrebu ne tiču, niti se trebamo petljati. Za nas su važne teme koje možemo rješavati i koje smo počeli rješavati', zaključila je Vesna Pusić.