LAGUMDŽIJA U ZAGREBU

'S drugom Milanovićem nemam osobnih animoziteta'

04.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatska i BiH osnivaju zajedničko povjerenstvo koje će sistematizirati niz otvorenih bilateralnih pitanja, kako bi se ona počela hitno rješavati, najavili su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za zajedničkoj konferenciji za novinare

Otvorena pitanja akumulirala su se u posljednjih 15 godina daleko brže nego što su se rješavala, iako za njihovo rješavanje ne postoje političke prepreke, već problemi birokratske prirode, rekao je Lagumdžija.

Zahvalnica za NATO

Lagumdžija je zahvalio Hrvatskoj i ministrici Pusić na lobiranju u NATO-u i vodećim članicama tog saveza koje će, očekuje se, rezultiratiodlukom o aktiviranju MAP plana za BiH na summitu NATO-a u Chicagu usvibnju.

Među pitanjima koja će povjerenstvo usuglasiti već za nekoliko tjedana svakako su pitanja protoka robe, ljudi i kapitala - granice i graničnih prijelaza, imovinsko-pravnih odnosa, funkcionalnog prilaza BiH Pločama i prolaza u zaleđu Neuma, koncepta prekograničnih infrastrukturnih projekata.

Hrvatska je najvažniji trgovinski partner BiH, no trgovinski deficit BiH u odnosu s Hrvatskom veći je od proračuna BiH, rekao je Lagumdžija, dodajući da je trgovinski debalans 'daleko od zajedničkog cilja'.

Ministrica Pusić naglasila je da Hrvatska i BiH razgovaraju kao dvije ozbiljne, suverene države koje žele preuzeti odgovornost kako za sebe same, tako i za regiju. Hrvatska vidi BiH kao partnera s velikim brojem zajedničkih interesa, pri čemu su stabilnost i prosperitet regije na prvom mjestu.

Hrvatska je, rekla je Pusić, pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s državama pristupnicama, dakle i BiH, kako bi se mogla 'olakšati komunikacija sa zemljama CEFTA-e nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji' ili, drugim riječima, osigurati nastavak robne razmjene prema postojećim uvjetima. Primjerice, Hrvatska izvozi čak 45 posto poljoprivrednih proizvoda u države članice CEFTA-e; s druge strane, Hrvatska može osigurati prenošenje svojih iskustava članicama u, primjerice, unapređivanju fitosanitarnih standarda.


Odgovarajući na pitanje novinara jesu li njegovom bojkotu susreta s premijerom Zoranom Milanovićem u BiH možda kumovao osobni animozitet, Lagumdžija je zamolio za preciznost u korištenju riječi.

'I prije boravka premijera Milanovića u Sarajevu s njim sam se više puta čuo i s njim imam jako dobru komunikaciju. Sa gospodinom Milanovićem, premijerom Republike Hrvatske i predsjednikom SDP-a, mojim drugom, imam sve osim osobnih animoziteta. Bojim se da ću vas tu razočarati: osobnih animoziteta nema. Bolje od vas znam kakav je moj odnos s mojim drugom Milanovićem', kazao je Lagumdžija.

Što se tiče same BiH, šef diplomacije založio se za 'otvaranje procesa mirenja nacionalnog i građanskog koncepta'.

'BiH nije samo prosti zbir tri etničke zajednice, ona to nije po svojoj prirodi, ni po ustavu BiH, kakav god taj ustav bio... Druga je stvar što je stjecajem izbornih rezultata u posljednjih 15 godina u BiH uglavnom provođen koncept po kojem se zna tko je šef Srba, tko je šef Bošnjaka, tko Hrvata i ostalih. Dozvolite, kad govorim o mirenju građanskog i nacionalnog, govorim o realizaciji ustava kao cjeline', rekao je Lagumdžija.

'Ne slažem se da je BiH osuđena na to da njene institucije budu odraz trojice poglavica – ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati nisu plemena u BiH nego jednakopravni narodi sa svojom povijesnom povezanošću u BiH i to treba njegovati', poručio je Lagumdžija.