PREVENCIJA NASILJA

Pusić i Matić idu u petak u Sarajevo

27.03.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak će u Sarajevu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima i sastati se s državnim vrhom Bosne i Hercegovine

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a, šefica hrvatske diplomacije u glavnom bosanskohercegovačkom gradu sudjelovat će na konferenciji 'Prevencija seksualnog nasilja u sukobima, osnaživanje uloge regionalnih sigurnosnih snaga u operacijama podrške miru'.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obvezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima predstavljena je na zasjedanju Opće skupštine UN-a u rujnu 2013. Predstavio ju je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, čije je sudjelovanje također planirano na konferenciji u Sarajevu, a ministrica Pusić jedna je od predvodnica inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a.

Na konferenciji će sudjelovati i ministar branitelja Predrag Matić, koji je nedavno predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kojim se seksualno nasilje u ratu karakterizira kao ratni zločin bez zastare.

Pusić će se tijekom boravka u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, premijerom Vjekoslavom Bevandom i svojim ministarskim kolegom Zlatkom Lagumdžijom. Razgovarat će i s Peterom Soerensenom, šefom Delegacije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Pusić će sa svojim sugovornicima razgovarati o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini te o hrvatskom prijedlogu za razgovor o novom pristupu europskoj perspektivi BiH koji predviđa da dosadašnji preduvjeti za početak postaju dio ukupnog procesa pristupanja.

Hrvatska je vlada poslala u Bruxelles tzv. 'non-paper' kojim predlaže rješavanje bosanskohercegovačke političke krize tako da se za tu zemlju otvori pregovarački proces koji će omogućiti da Bosna i Hercegovina postupno postane spremna zadovoljavati sve kriterije za članstvo u EU-u, a ne da se čeka zadovoljenje kriterija da bi joj se dopustilo pregovaranje.

'Mi smo ponudili podlogu, prijedlog za razgovor', rekla je Pusić u ponedjeljak o tom 'non-paperu'. 'Postoji apsolutna svijest kod svih ili goleme većine država članica da je potreban drukčiji pristup. Je li to baš taj pristup, vidjet ćemo, ali on će svakako poslužiti da sve države članice imaju našu regiju i BiH na radaru, što je važno u uvjetima u kojima se nalazimo', rekla je.