ZEMLJA BEZ VLASTI

Pusić: Hrvatska ne treba odlučivati o BiH

04.04.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine te kako ne bi trebala ni odlučivati što će se u susjednoj državi raditi

'Hrvatska može imati svoje mišljenje. Različiti ljudi mogu imati različite stavove, no sigurno je da se nikakve odluke u vezi s BiH ne mogu donositi ovdje (u Hrvatskoj)', kazala je Vesna Pusić u izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Pusić je istaknula kako je stabilna BiH interes Hrvatske jer je to važno pitanje za cijelu regiju, no sve bitne odluke moraju se donositi isključivo u BiH.

'Ne postoji ideja da se nameće bilo što', kazala je Pusić.

Komentirajući trenutačnu političku krizu u BiH prouzročenu sukobima oko uspostave vlasti, Pusić je ocijenila da je u trenutačnim raspravama potrebno strpljenje i smirivanje napetosti.

'Nitko iz povećanih napetosti nije profitirao', kazala je Pusić pojašnjavajući kako je sada potreban pristup 's puno pregovora i dogovora'.

Krajnji cilj u slučaju BiH, baš kao i svih drugih zemalja, trebao bi biti približavanje nekom modelu građanske države, no i za to je potrebno strpljenje i postupni pristup.

Od ključnog je značenja da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro u svojoj zemlji, poručila je Pusić.

'Treba poći od pretpostavke da nacije u perspektivi ne bi trebale imati svoje opcije. Drugim riječima, da jedna politička opcija ne znači nužno da je podržava samo jedna nacija', zaključila je Pusić, uz poruku da političke stranke u BiH moraju evoluirati na taj način da budu prihvatljive ljudima različitih nacionalnosti.