VELIKI PROSVJED U 13 SATI

Purda ujedinio branitelje, seljake i ribare

26.02.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Željko Sačić, bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije i organizator prosvjeda, vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, predstavnici seljačkih i udruga ribara obratit će se u 13 sati s pozornice na Trgu bana Jelačića prosvjednicima

U Zagrebu su u subotu osvanuli transparenti koji pozivaju na prosvjed

Uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde prije gotovo dva mjeseca samo je produbilo već postojeći rascjep unutar braniteljskih udruga.

Tako će, dok jedni prosvjeduju zbog Purdinog progona i nesposobnih vladajućih elita, drugi, tj. čelnici Hvidre i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, održati sastanak na Policjskoj akademiji u Zagrebu.
Ovi drugi, na čelu s predsjednikom Hvidre Josipom Đakićem, tvrde da se za Purdu ne treba boriti na ulici, žustro braneći čast premijerke Jadranke Kosor. Ostali branitelji se za razliku od vodstva udruga kojima pripadaju očekuju na glavnom zagrebačkom trgu. Dok je odnos države prema Purdi razjedinio branitelje, njegovo uhićenje približilo ih je seljacima i ribarima, čiji će predstavnici sudjelovati u prosvjedu. Iako je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, trebao govoriti na prosvjedu, jučer se predomislio.


Iako je dva dana ranije na Gornjem gradu održan Facebook prosvjed u organizaciji Ivana Pernara, tijekom kojeg se izvikivalo, među ostalim, i ime uhićenog vukovarskog branitelja, Željko Sačić se nada da se ta ekipa koja, kako je rekao, napada policajce, neće danas pojaviti na Jelačić placu. Sačić naglašava da branitelji ne misle ništa rušiti, da su se u Domovinskom ratu nagledali dovoljno krvi te da su među policajcima i njihovi suborci.

Osim policije, da ne bude incidenata pobrinut će se i zaštitari te redari iz redova branitelja. Održavanju prosvjeda 'Stop progonu hrvatskih branitelja' na kojem će nastupiti Marko Perković Thompson pomogao je Grad Zagreb, doniravši pozornicu i struju.