izjava tanjugu

Pupovac tvrdi da se Hrvatska u slučaju optuženih pilota ponaša nerazumno

29.08.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je Tanjugu da je nerazumno da Hrvatska odbija surađivati u istrazi zločina u Oluji za koji su optužena četvorica hrvatskih pilota

Pupovac naglašava da zločin na Petrovačkoj cesti treba promatrati iz perspektive žrtava.

"Činjenica je da su ljudi stradali, bili raketirani i da su bili žrtve jednog napada za koji nije bilo nikakvog razloga. Riječ je o civilnim žrtvama koje su se sklanjale od ratne opasnosti i nerazumno je toj stvari pristupati na drugačiji način i odbijati surađivati u istrazi okolnosti pod kojima se to dogodilo", rekao je Pupovac za Tanjug.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je hrvatske vojne pilote Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića, i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Na pitanje smatra li da postoje ikakvi izgledi da Hrvatska prihvati optužnicu, Pupovac je podsjetio da je Hrvatska odbila zahtjev BiH, koja je prva uputila zahtjev za suradnju oko tog slučaja i dodao da nije bilo službene komunikacije između srpskog i hrvatskog tužilaštva i pravosuđa dviju vlada.

  • +10
Piloti optuženi za ratne zločine prisustvovali sastanku u Vladi Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

"To je prekinuto, te suradnje nema već više od desetljeća. Nema osnova za izbjegavanje suradnje, prije svega to je međunarodna obaveza s obzirom da su Hrvatska i Srbija potpisnice suradnje sa UN, posredstvom suda za međunarodne zločine u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Pupovac Tanjugu.

Hrvatska ne prihvaća srbijansku "univerzalnu jurisdikciju" za ratne zločine pa tako ni u ovom slučaju. Službeni Zagreb naglašava da se radi o politički motiviranim optužnicama, suprotnim međunarodnom pravu, i da će učiniti sve da pravno zaštiti četvoricu pilota i spriječi raspisivanje međunarodne tjeralice za njima.