susret u banskim dvorima

[FOTO] Medved na sastanku s pilotima: Vlada će iskoristiti sve mehanizme da ih zaštiti, oni su heroji i mogu se osjećati sigurno

26.08.2022 u 15:53

Bionic
Reading

U Banskim dvorima potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su sastanak s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja u povodu podizanja srbijanskih optužnica, priopćeno je iz Vlade

Na sastanku je istaknuto da Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja. Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Vlade.

Razgovarajući o daljnjim radnjama i aktivnostima, potpredsjednik Vlade Medved naglasio je da će hrvatska država i njezine institucije, a osobito hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da učinkovito zaštiti hrvatske pilote. Kazao je da Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne suradnje te provodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu. Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osjećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motiviranog procesa i provokacije Srbije.

Naglašeno je kako se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima. Domovinski rat i vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

  • +10
Piloti optuženi za ratne zločine prisustvovali sastanku u Vladi Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te drugih nadležnih tijela.