RASPODJELA PRORAČUNSKOG NOVCA

Pupovac se pita: Rašković je nezavisni zastupnik HDZ-a?

26.01.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav donio je odluku o privremenom raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, prema kojoj je parlamentarnim strankama i zastupnicima koji su na izborima osvojili mandate dodjeljeno sveukupno 13.750.000 kuna za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka

Odluka je donesena gotovo jednoglasno, no protiv je bio SDSS-ov Milorad Pupovac i to jer je njegova stranka zbog odlaska Mirka Raškovića dobila novac za samo dva zastupnika.  Naime, iako je Rašković u Sabor izabran na listi SDSS-a, stranku je napustio prije konstituiranja parlamenta, a prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, novac se dodjeljuje po broju mandata u trenutku konstituiranja Sabora.

'Taj zastupnik će sada kroz četiri godine dobiti preko dva milijuna kuna, nije li to pljačka stranke koja ga je kandidirala, osim što je prevara birača. Mi ćemo dakle stimulirati i nagrađivati one koji varaju birače pod vrlo sumnjivim okolnostima. Ja ne mogu podržati takvu odluku jer ću tako legalizirati takve postupke', rekao je Pupovac.

Na takav način se, dodaje, radi destrukcija jedne stranke koja se desetljećima ustrojavala.

'Ako će novac biti moćniji od principa političkog djelovanja, onda mi nemamo uvjeta za političko djelovanje', rekao je Pupovac.

No u odboru su mu pojasnili da je Rašković sada nezavisni zastupnik te će dobiti novac kao nezavisni zastupnik. 'On je nezavisni zastupnik HDZ-a?' ironično je zapitao Pupovac.

'Razumijem vas. mi smo izgubili puno više', odgovorio mu je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak. Spomenuo je pritom osnivanje stranke Hrid uoči konstituiranja Sabora, zbog čega je Most ostao bez novca koji bi dobio za tri zastupnička mandata.

'Slažem se da to nije u redu i trebalo bi se onemogućiti jednako kao što je onemogućeno nakon konstituiranja Sabora. Vi slobodno dajte inicijativu za izmjenu zakona, ja ću je sigurno podržati, ali trenutno su takvi zakonski propisi i moramo ih poštivati', rekao je Podolnjak.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović u raspravi se dotaknula i odluke Državnog izbornog povjerenstva da podnese kaznenu prijavu zbog izjave potpredsjednika vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da ima indicije da je Domoljubnoj koaliciji na izborima ukradeno pet, šest mandata.

'Pred zakonom bismo svi trebali biti isti, pa me zanima da je neki Pero Perić rekao isto, bi li se isto netko javio da provjeri njegove navode. I tko će platiti tu istragu pokrenutu zbog male sumnje', pitala je SDP-ovka, no odgovorio joj je HDZ-ov Davorin Mlakar Upitavši je kakve veze ta tema ima s točkom o kojoj raspravljaju.

Prema danas donesenoj privremenoj odluci, koja vrijedi do donošenja proračuna, HDZ dobiva 4,5 milijuna kuna, SDP gotovo 4 milijuna kuna (3,96 mil. kn), Most 1,3 milijuna kuna, HNS 755.983 kuna, HRID 284.605 kuna, Laburisti 275.711 kuna, IDS 266.817 kuna, jednako kao i HSP AS, zatim HSU i Bandićeva stranka po 186.772 kuna, HDSSB, SDSS i HSLS po 177.878 kuna, nezavisni zastupnici dobivaju po 88.939 kuna, a nezavisna zastupnica 97.833 kuna.