sastanak u vladi

Pupovac: Ekonomski rizici mogu biti jednako opasni

14.03.2020 u 13:33

Bionic
Reading

Članovi vladajućih i oporbenih stranaka zadovoljni su dosadašnjim aktivnostima vezanima uz suzbijanje epidemije koronavirusa, a na sastanku s premijerom Plenkovićem u subotu su zatražili brze i odlučne mjere za pomoć gospodarstvu.

"Vrlo skoro treba donijeti brze, odlučne i jake mjere vezane uz pomoć gospodarstvu", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov koji predstavljanje takvih Vladinih mjera očekuje već idući tjedan.

Rekao je kako se nada su sada naučene lekcije iz 2008. kad se nije djelovalo dovoljno brzo i jako "pa smo završili u recesiji, godinama".

"Polovne mjere neće donijeti rezultate i nema nikakve koristi od njih", ustvrdio je Petrov u izjavi novinarima nakon sastanka predsjednika i potpredsjednika Sabora te čelnika saborskih Klubova s premijerom u Vladi.

Član vladajuće većine, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da se razgovaralo o mjerama monetarne i fiskalne politike koje mogu pridonijeti tome da se smanje ekonomski rizici epidemije koronavirusom.

"Jer, ti ekonomski rizici mogu biti jednako opasni, kao što su sada opasni za zdravlje", dodao je.

Istaknuo je konstruktivan pristup oporbe "upravo onakav kakav nalaže situacija u kojoj se nalazimo", a rekao je i kako smatra da je premijer Andrej Plenković, u suradnji s ministrima "pronašao način kako da koordinira posao".

"Za sada je sve pod kontrolom i za nas kao zemlju čiji ključni moment je turizam i od iznimne je važnosti da se stvari drže pod kontrolom i da pokažemo da možemo stvari držati pod kontrolom", dodao je.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je kako je situacija pod kontrolom te da nema mjesta panici, "ali itekako ima mjesta oprezu", s obzirom na situaciju u susjednim zemljama.

"Ohrabrujuće je da je broj novooboljelih relativno mali i da je situacija pod kontrolom. Radimo na preventivi i pripremi mjera i u sustavu zdravstva i privrede općenito, jer su ta dva sustava u ovom trenutku u fokusu razmišljanja", dodao je.

Potvrdio je da je oporba na sastanku imala svoje prijedloge vezane uz smanjenje PDV-a, plaćanje radnika koji moraju ostati kod kuće, a izraženo je i zadovoljstvo time kako se sada odnosimo prema krizi.

"Panici doista mjesta nema, niti ima mjesta navali na supermarkete i stvaranje zaliha. I svi se nadamo da krivulja rasta bolesti kod nas neće biti kao u okolnim zemljama", rekao je.