uskrsna misa

Puljić: Nakon nevolja koje je donio koronavirus ugrijat će nas nebesko sunce

04.04.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je u nedjelju na uskrsnoj misi kako smo proživjeli ratne nevolje, a sada proživljavamo i nevolje koronavirusa, no i poručio kako će bol minuti, jad nestati te će nas "ugrijati nebesko sunce s visina"

"Okupili smo se danas i slavimo Uskrs jer vjerujemo. Vjerujemo Gospodinu koji je uskrsnuo, vjerujemo uskrslom Kristu koji i nas uskrisava svaki put kada padnemo, kada smo slabi odrješuje naše grijehe, daje nam milost, pomaže nam da ove probleme životne prevladavamo s vjerom u uskrsnuće", poručio je Puljić na koncelebriranom misnom slavlju u Katedrali sv. Stošije u Zadru.

Okupili smo se, kazao je, ne samo da zahvalimo Bogu za ovaj događaj i pomoć koju nam je dao po svome Isusu Kristu, "nego da ga zamolimo da i našu vjeru ojača, da se hranimo njegovom riječju, njegovim sakramentima, kako bismo i mi mogli nakon toga ponavljati iskustvo učenika iz Emausa. Ili poput apostola Petra svjedočiti za uskrsloga, koji je pobijedio smrt, pobijedio grijeh i spasio nas i otkupio".

Govoreći o smislu uskrsnuća, kazao je kako već 14 stoljeća nije nepoznato što se sve događalo.

"Brojne vojske ovuda su prolazile, brojne zasjede postavljane s ciljem da se oslabi i zatre vjera, izbrišu narodna vjera i spomen prošlosti. Proživjeli smo ratne nevolje, sada proživljavamo ove nevolje koronavirusa i tako će biti do konca svijeta. No minut će bol i nestati jad i ugrijat će nas nebesko sunce s visina ili kako je rekao Pavao: 'Kroz mnoge nam je nevolje u kraljevsko nebesko'. Blago nama ako bude u nama, u našim mislima, u našim srcima, u našoj duši ova vjera u uskrsloga", dodao je.

S tom vjerom u Gospodina, podsjetio je, i naši su očevi stvarali vjersko i kulturno ozračje ovoga kraja, čime se danas i mi ponosimo i zahvaljujemo.

"I na početku ovog trećeg tisućljeća crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja. Uskrsnuo je, kako je rekao, Aleluja!", rekao je nadbiskup Puljić.

On je posebno uputio uskrsne čestitke javnim i crkvenim djelatnicima, medicinskom osoblju i obiteljima koje su izgubile najmilije te oboljelima od covida-19.