MJESEC DANA NOVOG GRADONAČELNIKA

Puljak zove Plenkovića u Split, traži status županije, provjerava diplome u gradskoj upravi i eskivira pitanja o - zastavama

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 08.07.2021 13:36
  • Objavljeno 08.07.2021 u 13:02
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Danijel Cikes

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak objavio je da je Vlada probila zakonski rok od 30 dana, koliko je predviđeno da bi se odobrilo dodjeljivanje koncesije za prostor plaže Žnjan, koju gradska vlast namjerava urediti u projektu vrijednom oko 200 milijuna kuna. Po njegovim riječima, većina ministarstava odradila je svoj dio posla i sada tek treba donijeti odluku da se koncesija dodijeli splitskoj komunalnoj tvrtki Žnjan d.o.o.

Puljak je na svom brifingu za novinare kazao da očekuje od Vlade da u skorom roku dovrši proceduru i ukoliko na odluku ne budu uložene žalbe, Split je spreman započeti s uređenjem najveće plaže na istočnoj obali Jadrana.

Kazao je i da u skoroj budućnosti očekuje službeni sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Upitan očekuje li i sjednicu Vlade u Splitu, kao što se dogodilo na početku mandata njegovog prethodnika Andre Krstulovića Opare, odgovorio je:

'Vlada i premijer Plenković u Splitu su uvijek dobrodošli, zaista ću se truditi da se ovdje dobro osjećaju. Split kao drugi najveći grad u državi zaslužuje jednak tretman bez obzira tko je ovdje na vlasti. Imamo puno tema za razgovor oko kojih očekujemo Vladinu pomoć, na dobrobit naših građana', rekao je Puljak u kasnijoj službenoj izjavi za medije.

  • +1

Brifing splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Danijel Cikes

Grad Split će, otkrio je, pokrenuti inicijativu dobivanja statusa i ovlasti županije, jednako kao što je to slučaj sa Zagrebom, no Puljak je svjestan da se radi o akciji koja zahtijeva široku potporu i o kojoj se na koncu odlučuje u Saboru. Ovakav status potreban je između ostalog kako bi se ubrzala gradnja prometnica: naime Split već desetljećima ne uspijeva dovršiti nekoliko ključnih pravaca zbog sporova na sudovima, najčešće oko vrlo malih čestica privatne zemlje, dok sa županijskim i državnim prometnicama proces ide znatno brže.

Puljak je otkrio i da je s gradonačelnicima više jadranskih gradova, preko Udruge gradova, pokrenuo proces po kojim bi im se predalo upravljanje nad obalom, plažama i pomorskim dobrom, što je u ovom trenutku u nadležnosti županija.

Nakon što mu je direktor tvrtke Čistoća dao mandat na raspolaganje jer je otkriveno da je u toj tvrtki mjesec dana uoči izbora zaposlen donedavni član nadzornog odbora tvrtke i istaknuti HDZ-ovac Josip Župić, Puljak će u idućim danima nastaviti s obilaskom svih gradskih tvrtki od čijih direktora također očekuje stavljanje mandata na raspolaganje. Samom Župiću, koji je u Čistoći zaposlen na šest mjeseci, neće se ponuditi novi ugovor o radu.

Sistematizacija i reorganizacija gradske uprave, najavljeno je, provest će se do konca ove godine. Procesom će upravljati sam Puljak nakon što prijedlog mjera dobije od stručnjaka s Ekonomskog fakulteta, a cilj je dobiti 'manju i efikasniju javnu upravu, vjerojatno najmoderniju u Hrvatskoj'.

Potpisao je i nalog za provjeru diploma svih zaposlenih u administraciji u posljednjih nekoliko godina, a jednako će se postupiti u gradskim tvrtkama nakon što dobiju nove nadzorne odbore.

S 'programskim partnerima' s kojima će idućeg utorka biti formirana većina u Gradskom vijeću, tvrdi, nije potpisan nikakav dokument o suradnji, niti će se to dogoditi - ključna će, kaže, biti 'suradnja na strategiji razvoja grada, proračunu i razvojnim projektima'. Gradsko vijeće sastajat će se svakih mjesec dana, a neke od točaka - poput izgradnje stanova POS-a - bit će trajno na dnevnom redu.

Na prvoj radnoj sjednici bit će pokrenuti projekti izgradnje nekoliko javnih garaža i izmjene GUP-a, u koje će biti uvrštena i ideja gradnje većeg broja dječjih vrtića, kao i projekt prelaska svih škola u Splitu na jednosmjensku nastavu.

Velik dio neformalnog susreta Puljka s novinarima protekao je u raspravi oko - zastava. Naime on sam nedavno je donio zaključak da se na gradskom jarbolu na trgu Pjaca ubuduće vijore službena državna i gradska zastava, ali i da se ondje posebnim zaključkom gradonačelnika 'mogu naći' i zastave različitih udruga i manifestacija. Prevedeno - ondje se trebala naći zastava duginih boja u sklopu skorašnje Parade ponosa u Splitu.

'Programski partneri' iz Mosta javno su se pohvalili kako su se izborili da se to ne dogodi dok Puljak sada objašnjava da je to zapravo i njegov stav: na Pjaci će se vijoriti državna i gradska zastava, a na jarbolu na Matejušci 'sve ostale'. Uz ključni dodatak - to je njegov stav 'za sada'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!