decentralizacija

Puljak se zalaže da Split, Rijeka i Osijek dobiju ovlasti koje ima Grad Zagreb. Riječki gradonačelnik pozdravio ideju

22.01.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je u subotu da pozdravlja svaki potez ka decentralizaciji države, no da ne može govoriti detaljnije o inicijativi splitskog gradonačelnika Ivice Puljka po kojoj bi Split, Rijeka i Osijek dobili ovlasti koje ima Grad Zagreb

Na upit Hine je li o toj temi razgovarao s Puljkom, Filipović je odgovorio da o tome nije s njim razgovarao, da o njegovom prijedlogu za sada zna samo ono što su objavili mediji te da ne može govoriti o detaljima te inicijative.

No, dodao je, ono što svakako mogu reći jest da pozdravljam svaki potez koji vodi ka prijeko potrebnoj decentralizaciji naše države.

Jer, lokalni problem je najčešće najlakše riješiti upravo lokalno i to bi trebala biti jedna od odrednica u promišljanju razvoja naše države, razvoja velikih i manjih gradova, razvoja većih i manjih sredina diljem Hrvatske, rekao je Filipović Hini.

Filipović je još naglasio da svaku decentralizaciju ovlasti i dužnosti mora pratiti i financijska decentralizacija jer smatra da ovlasti i obaveze, bez novčanih sredstava potrebnih za njihovo provođenje i realizaciju - nemaju smisla.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u petak je najavio da će Grad Split zatražiti od Hrvatskoga sabora da donese zakon po kojem bi se tom gradu, kao i Rijeci i Osijeku, omogućilo da upravlja cijelim svojim teritorijem.

Tako bi, rekao je Puljak, ta tri grada, a možda i ostali gradovi, "imali ingerencije nad cijelim svojim teritorijem da bi njime mogli upravljati i uvesti red gdje god to žele, a da bi spriječili birokratske zavrzlame s viših razina". Puljak je rekao da je o tome razgovarao i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem prilikom njegova posjeta Splitu, što je bio njihov prvi službeni sastanak nakon lokalnih izbora u svibnju prošle godine, kad je Puljak izabran za gradonačelnika. Puljak kaže i da se župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je također bio na sastanku, nije složio s tom inicijativom.