VLADA KAZNILA SPLIT

Puljak ljut zbog Europskih igara: Ako se trebam pokloniti Plenkoviću...

19.10.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Europske igre 2027. godine ipak se neće održati u Splitu, postalo je izvjesno nakon što je Vlada izbjegla dati posljednji traženi dokument, jamstvo za organizaciju. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak s današnje sjednice Gradskog vijeća poslao je sarkastičnu poruku premijeru Andreju Plenkoviću

'Zaista je nerazumljivo zašto su nakon svega što smo napravili, pa čak i uz politički konsenzus koji smo imali, HDZ i Vlada od svega odustali. Sada postoje glasine da sam se trebao obratiti direktno Andreju Plenkoviću: ako Sabor promijeni proceduru i propiše da se netko mora otići pokloniti premijeru, to ću i učiniti. Odnijet ćemo poklone predsjedniku Vlade', rekao je Puljak.

Podsjetio je da su se za organizaciju Europskih igara žustro zalagali splitski HDZ-ovci, kojima su one bile dio predizbornog programa, kao i da je Gradsko vijeće gotovo jednoglasno također podržalo ovaj projekt.

'Sve smo jako kvalitetno napravili uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora', rekao je Puljak.

Europske igre nedavno su ustanovljena manifestacija, ove godine u Poljskoj održano je njihovo treće izdanje. Smatraju se 'drugorazrednim' događajem jer se sportaši mahom natječu u manje atraktivnim sportovima, no značajne su ipak jer je u nekim sportovima moguće ostvariti normu za odlazak na Olimpijske igre.

Pored toga, dakako, predstavljaju dobru priliku za obnovu sportske infrastrukture.

  • +29
Sjednica splitskog Gradskog vijeća Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Za njihovo dovođenje u Split inicijativa je potekla od Kluba olimpijaca, a potom je posao preuzeo Hrvatski olimpijski odbor (HOO). U protekle dvije godine proveden je niz aktivnosti, a naručena je i studija konzultantske tvrtke PwC koja je procijenila da bi troškovi organizacije iznosili 60 milijuna eura, dok bi izravni prihodi iznosili 48 milijuna eura.

No, po istoj studiji, neizravni ekonomski učinci na gospodarstvo iznosili bi najmanje 40 milijuna eura.

'Nažalost to je za nas jedno bolno pitanje. Učinili smo sve da to Split to dobije i Split je to dobio, ali je izgubio. Nismo na vrijeme dobili odgovore od institucija, bez toga kandidatura ne može biti potvrđena', izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ovog tjedna za HRT.

'Mislim da je to gotova stvar, puno je vremena prošlo, ima i drugih zainteresiranih i onih koji su javno najavili svoju kandidaturu. To je velika šteta, propustili smo jednu sjajnu priliku za Split i Hrvatsku', dodao je Mateša.