centar protiv ljevice

Puljak blokirao Tamaru Visković jer je članica Možemo: 'Ovo upućuje na diskriminaciju'

14.07.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak blokirao je izbor Tamare Visković, cijenjene povjesničarke umjetnosti i kulturne radnice ali i istaknute članice lokalnog ogranka stranke Možemo!, na mjesto ravnateljice gradske ustanove Multimedijalni kulturni centar (MKC)

Premda je upravno vijeće MKC-a njen program ocijenilo najboljim i između dvije kandidatkinje Gradskom vijeću predložilo Visković za novu ravnateljicu, Puljak je na takav prijedlog dao negativno mišljenje.

Potom je i ona sama povukla kandidaturu.

Sjednica Gradskog vijeća Splita održat će se idućeg tjedna, a kako aktualnom ravnatelju Jošku Jerončiću upravo tada istječe mandat, očekuje se barem imenovanje vršitelja dužnosti kako važna kulturna ustanova ne bi otklizala u bezvlašće. Natječaj za ravnatelja svakako će morati biti ponovljen.

Ivica Puljak za Dalmatinski portal obrazložio je svoje negativno mišljenje na izbor Tamare Visković: tvrdi da 'iz njenog angažmana u posljednje dvije godine ne može zaključiti da će se u potpunosti posvetiti poslu ravnateljice u opsegu u kojem on misli da je potrebno'.

'Drugi razlog jest da se radi o čelnici ogranka aktivne političke stranke, a mi već imamo neugodna iskustva s takvim slučajevima te mislimo kako postoji realna opasnost da se na toj poziciji dogodi da čelna osoba vodi politiku stranke, a ne politiku Grada', kazao je Puljak za Dalmatinski portal.

Tamara Visković Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Tamara Visković bivša je gradska pročelnica i bivša ravnateljica druge gradske kulturne ustanove 'Zlatna vrata', a u prvoj godini Puljkova mandata bila je i gradska vijećnica te članica njegove većine. Često se nalazila na meti prozivki dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Na izvanrednim izborima njena stranka nije uspjela ponovno ući u Gradsko vijeće.

'Moje je bilo da se javim na natječaj, a njihovo je da glasaju. Da, povukla sam kandidaturu jer nema smisla inzistirati na nečemu što se očito neće dogoditi, ustanova koja će imati svog ravnatelja još samo nekoliko dana ne treba gubiti vrijeme', kaže Visković za tportal i apelira da se hitno raspiše novi natječaj za ravnatelja. Na njega se također nema namjeru prijaviti.

'Ne, nemam se namjeru boriti. Ravnatelj svake gradske ustanove mora imati podršku izvršne vlasti jer u suprotnom će patiti i on, i sama ustanova. Ponuđeni program može biti divan, ali ako je gradska vlast u startu protiv njega, teško da će se ostvariti', dodaje Visković.

  • +4
Maja Đerek i Ivica Puljak protiv nasilja nad dužnosnicima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U mandatu Ivice Puljka su, inače, na direktorskim mjestima u nekim gradskim tvrtkama zadržane osobe koje su taj posao obavljale u doba HDZ-a, pa i ranije, a sam gradonačelnik Splita u više navrata tvrdio je da politička pripadnost 'nije ni plus ni minus', odnosno da se nikoga ne može diskriminirati samo zato što je član političke stranke.

Njegovo obrazloženje odbijanja Tamare Visković zbog angažmana u stranci Možemo! stoga djeluje suprotno dosadašnjim izjavama, ali i neuobičajeno iskreno.

'Ne znam kako bih u kulturnoj ustanovi vodila politiku stranke, no dobro. Ja mogu razumjeti da osobe na političkim položajima vode računa o ovakvim argumentima, ali obično se skanjuju tako nešto javno reći. Dakle, radi se često, ali ne kaže ovako otvoreno. Puljkove izjave doista mogu upućivati na diskriminaciju na temelju političke pripadnosti', kazala nam je Visković.

Koja se, ponavlja, nakon gradonačelnikove odbijenice svakako ne namjerava boriti za fotelju.