U DOGOVORU S GRBINOM?

Raspada se splitski SDP! Posvađao ih Puljkov prijedlog, ovo je šira slika

07.07.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Splitski SDP, koji u Gradskom vijeću ima dva člana i dosad je predstavljao 'projektnog partnera' gradonačelniku Ivici Puljku, osiguravajući mu još jedan glas potreban za većinu, potpuno se raskolio nakon što su se dvojica vijećnika u četvrtak podijelila oko glasovanja za kredit koji bi Gradu Splitu dala Europska investicijska banka (EIB)

Damir Barbir dao je presudan šesnaesti glas za ovu odluku, a njegov kolega i predsjednik gradskog ogranka SDP-a Davor Matijević bio je protiv. Sada evidentno slijedi raspad stranke.

'Još nisam vidio nijednog zastupnika ili vijećnika koji se priklonio vladajućoj stranci, a da to nije napravio iz plemenitih pobuda ili zbog projekata. Od Zekanovića do Sauche', napisao je predsjednik splitskog SDP-a Matijević, uz fotografiju žetončića. Najavio je pokretanje postupka izbacivanja Barbira iz stranke.

'Budući da se jučer u Splitu na sjednici Gradskog vijeća dogodio raskol u glasanju dvojice vijećnika SDP-a, pozivam vas da sagledate situaciju i pokrenete postupak za izbacivanje iz stranke jednog od nas dvojice - ili kolege Davora Matijevića ili mene', uzvratio je Barbir u poduljem javnom pismu upućenom predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

Barbir se formalno odmetnuo jer je splitski SDP dva dana ranije donio odluku da će podržati Puljkov kredit kod EIB-a isključivo uz nekoliko uvjeta, između ostalog da se o svakoj njegovoj tranši iznova raspravlja i odlučuje na Gradskom vijeću.

S druge strane, više neslužbenih informacija govori da je taj potez koordinirao sa samim Grbinom, koji se snažno zalaže za bližu suradnju s Puljkom i zajednički izlazak na parlamentarne izbore, nasuprot Matijeviću, koji tome nije nimalo sklon.

Nije nevažan podatak da je Barbir i zaposlen u SDP-u - na radnom mjestu 'izvršnog tajnika za rad s organizacijama na području Dalmacije'.

'Hvala svima koji su danas svoja imena upisali u služenje ovom gradu, a posebno hvala vijećniku SDP-a Damiru Barbiru čiji je glas usmjerio Split u budućnost i pokazao kako bi trebala izgledati suradnja u nacionalnoj politici kojom želimo smijeniti stare politike, koje su godinama uništavale Hrvatsku i naše gradove', reakcija je gradonačelnika Puljka odmah nakon sjednice Gradskog vijeća. Upitan je li ovo zapravo poziv Grbinu na predizbornu koaliciju SDP-a i njegovog Centra, odgovorio je:

'Vijećnik Barbir ponio se odgovorno prema javnom interesu. Ako se sutra SDP nastavi ovako ponašati, to je dobar ulog u budućnost, u kojoj bismo mogli smijeniti HDZ', dodaje Puljak te tvrdi da ga je Matijević 'na razne načine neprestano ucjenjivao, tražio razloge da uvijek bude protiv i neprestano je bio u suradnji s HDZ-om'.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Stara politika ovdje je Ivica Puljak, koji trguje i kupuje vijećnike, a sramota SDP-a jest da je kupio osobu koju smo promovirali u Gradsko vijeće. Puljak je kopirao apsolutno sve negativno što su ranije radili i HDZ i Željko Kerum, pa i SDP', žestoko uzvraća Matijević te se zbog svega ispričao građanima Splita.

Na samoj sjednici u četvrtak on je načelno podržao kredit Grada Splita kod EIB-a, namijenjen uređenju kupališta Žnjan, dovršetku Tehnološkog centra Dračevac te izgradnji više škola i vrtića. Okvirni iznos kredita jest 150 milijuna eura, a u idućih dvije i pol godine namjerava se realizirati 71 milijun eura. Matijević je u jednom trenutku čak dao obećanje da će bezrezervno podržati svaku tranšu o kojoj u budućnosti bude raspravljalo Gradsko vijeće, no nije udovoljeno njegovom zahtjevu. S druge strane, Barbir je svoju odluku obrazložio 'širim sagledavanjem situacije'.

'Kolega Matijević se već sinoć trudi u javnosti stvoriti takvu percepciju da sam izdao SDP i 'prodao se Puljku'. Vidite, ja sam širi i otvoreniji od njega, ja dopuštam mogućnost da izdajnik, osim mene, može biti i on. Kolega Matijević će se pozivati na užu, a ja ću se pozivati na širu sliku.

Uža slika je jednostavna: vijećnik Damir Barbir nije poštivao odluku splitskog stranačkog odbora i glasao je protivno toj odluci. Točno. Ne treba vam više nijedan argument da me izbacite iz stranke. Uža slika je jasna i za mene neobranjiva, pa čak u ovom obraćanju neću ni raspravljati o njezinu sadržaju. Ima vremena za to.

  • +6
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

A sad šira slika. SDP je samoinicijativno, bez pregovora sa strankom Centar, nakon izvanrednih izbora donio odluku da će podržati gradonačelnika Ivicu Puljka i to je požurio prvi objaviti. Ivica Puljak je premoćno pobijedio, a stranka Centar dobila 15 mandata, samo jedan manje od potrebne većine u gradskom vijeću. Mi smo požurili pred javnošću obznaniti da prihvaćamo tu poruku birača, pa smo i objavili da ćemo podržati gradonačelnika po projektnom modelu. Promatrajući širu sliku, to se upravo jučer testiralo više nego ijednom dosad u ovom mandatu', objavio je Barbir u petak ujutro s pozivom Grbinu:

'Ali da vas u središnjici ne gnjavim važnošću splitskih projekata poput Žnjana, vrtića, garaža... koje je spasio i moj glas, zbog čega sam i ponosan i miran, ja vama dajem šansu da se očitujete je li moj glas bio ujedno SDP-ov. Ili je SDP-ov glas bio onaj kolege Davora Matijevića. Promatrajući širu sliku, jedan od nas dvojice završio je na semaforu s vijećnicima stranke Centar. To sam ja, 'izdajnik'. Drugi, Davor Matijević, završio je na popisu s HDZ-om, Kerumom, Domovinskim pokretom i pola Mosta.'

O raskolu unutar splitskog SDP-a, kojemu očito tek slijede previranja i izbacivanja iz stranke, oglasila se splitska oporba. Najupečatljiviju, sarkastičnu reakciju imao je Igor Stanišić iz Kerumove Hrvatske građanske stranke, a koji je u jednoj rečenici opisao Matijevićev izvještaj s ovotjedne sjednice Gradskog vijeća:

'Puljak nadire sve jačim snagama i sve upornije. Mi smo izgubili pola svoga ljudstva, ali računajte na nas kao da smo u punom sastavu.'