PRESTIŽNA NAGRADA

Pulitzera osvojio floridski Sun Sentinel

16.04.2013 u 15:16

Bionic
Reading

List Sun Sentinel iz Fort Lauderdalea u Floridi osvojio je prestižnu Pulitzerovu nagradu za djelovanje u službi javnosti, za istraživanje ponašanja policajaca koji su ugrožavali živote građana, objavio je Pulitzerov odbor

Novinarska istraga policajaca koji su, kad nisu bili na dužnosti, 'bezobzirno prekoračivali dopuštenu brzinu i ugrožavali živote građana', vodila je do disciplinskih mjera protiv tih policajaca 'kako bi se smanjila smrtonosna opasnost', objavljeno je.

Sveučilište Columbia dodijelilo je 97. put najprestižniju nagradu u američkom novinarstvu, a promatrači se nadaju kako će ta nagrada skrenuti prijeko potrebnu pozornost na novine i internetske stranice koje se bore za čitatelje, u vrijeme kad je medijska industrija veoma fragmentirana i mnogi mediji trpe znatne proračunske rezove.

Za izvještavanje u unutrašnjim poslovima Pulitzera su osvojili novinari InsideClimate Newsa, online stranica iz Brooklyna, za izvještaje o lošim zakonima o američkim naftovodima, objavio je Pulitzerov odbor.

Novinari Lisa Song, Elizabeth McGowan i David Hasemyer bavili su se potencijalnom ekološkom opasnošću od kontroverznog načina proizvodnje nafte iz bitumenskog pijeska.

'Sjajno je dobiti priznanje za posao koji su naši novinari obavili', rekao je David Sassoon, izdavač i utemeljitelj InsideClimate Newsa nakon objave dobitnika.

'To nije samo pohvala nama, to je i šira poruka. Ekološko novinarstvo diljem zemlje sve je manje važno u redakcijama, a mi nastojimo što bolje popuniti tu rupu', dodao je.

David Barboza iz New York Timesa dobio je Pulitzera za međunarodno izvještavanje. On je prokazao korupciju na visokoj razini kineske vlasti, a pisao je i o tajnom bogatstvu premijerove rodbine, često i 'usprkos snažnom pritisku', kineskih dužnosnika.

Pulitzera za izvještavanje o prijelomnoj vijesti (breaking news reporting) dobio je Denver Post za izvještavanje o pokolju u kinodvorani u gradiću Aurori u Koloradu. Denverski list upotrijebio je 'novinarske alate, od Twittera i Facebooka do videa i pisanih izvještaja', i prenio tu priču javnosti, ocijenio je odbor.