donio odluku pa reterirao

Puhovski o predsjednikovoj zabrani preleta aviona: Milanović funkcionira potpuno impulzivno i bez razmišljanja, poput iznerviranog pubertetlije

16.03.2022 u 13:03

Bionic
Reading

'Predsjednik Republike očito funkcionira potpuno impulzivno i bez razmišljanja, poput iznerviranog pubertetlije koji nije u stanju čekati nego hoće sve i hoće to odmah. Ponaša se poput huligana sve dok ne naiđe na huligana većeg od sebe', komentira politički analitičar Žarko Puhovski jučerašnju odluku Zorana Milanovića o zabrani preleta vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova, da bi jutros reterirao i objavio da će se 'tolerirati vježbe i aktivnosti, ali isključivo na visini iznad 600 metara'

Hrvatsku su u utorak zajednički nadletjeli francuski 'Rafali' s nosača aviona u Jadranu i MiG-ovi iz domaće flote te su između ostalog prošli iznad Zagreba upravo u trenutku u kojem je konferenciju za novinare držao premijer Andrej Plenković. Za srijedu je najavljen i dolazak dvaju američkih lovaca F-16, također kao demonstracija podrške saveznika iz NATO-a nakon prošlotjednog bizarnog pada golemog sovjetskog drona usred Zagreba. No već nakon francusko-hrvatske vježbe oglasio se Milanović.

'Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović danas popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiralu Robertu Hranju, kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba', objavljeno je iz njegova ureda, da bi odmah potom HDZ reagirao bijesnim priopćenjem u kojemu predsjednika optužuje da nastupa neodgovorno i protivno interesima hrvatskog naroda, 'poput dužnosnika Kremlja'.

  • +19
Zajednički let hrvatskih MiG-ova i francuskih Rafalea Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

U srijedu ujutro, na dan dolazaka američkih borbenih aviona, Milanović je ipak korigirao svoj stav.

'Ponaša se zaista impulzivno: zasmeta mu zvuk aviona u preletu pa odluči da će to zaustaviti odmah i sad, ne vodeći računa o implikacijama: ne pada mu na pamet zvati premijera ili ministra i reći im da to malo smire, ne zna 'prolaziti' kroz institucije iako je glavna zadaća predsjednika upravo podešavanje odnosa između institucija. Ponaša se kao slon u staklarnici. Kada je i u pravu, to relativizira načinom na koji se ponaša', kaže Puhovski za tportal. On je uvjeren da većina građana Hrvatske drži ministra obrane Marija Banožića nesposobnim za tu dužnost, ali situaciju nimalo ne olakšava činjenica da ga vrhovni zapovjednik opisuje uvredljivim rječnikom.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Puhovski ima zgodnu paralelu upravo kada se radi o preletima borbenih aviona.

'Dva ili tri dana nakon potresa u Petrinji bilo je najavljeno probijanje zvučnog zida u raznim dijelovima Hrvatske, pa tako i iznad Sisačko-moslavačke županije. Kontaktirao sam s ministrom kojega poznajem i zamolio ga da sugerira da nije vrijeme za takve vježbe jer ne treba nakon potresa dodatno frustrirati građane, pa je problem riješen u roku od 15 minuta. Ako sam to mogao učiniti ja kao 'običan građanin', doduše s nešto boljim poznanstvima, onda je sasvim sigurno mogao i predsjednik države', kaže Puhovski.

Puhovski smatra da je Milanović svojim postupcima upropastio inicijativu o granici od 600 metara, a koja je u osnovi mogla biti dobra.

'Dakle preleti aviona ispod 600 metara visine doista izazivaju uznemirenost, ali ovakvo ponašanje vrhovnog zapovjednika tu uznemirenost samo pojačava. On dakako ima pravo izaći u javnost nakon što pokuša odraditi posao unutar sustava, no nema pravo biti nestrpljivi pubertetlija. I logično je da se nakon toga mora povući, kao danas', dodaje analitičar.

  • +22
Milanović u Zemuniku Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

S druge strane priznaje da preleti francuskih i američkih aviona iznad Hrvatske doista predstavljaju neku vrstu Plenkovićeva PR-a, no u konačnici svaki rat predstavlja neku vrstu PR-a za političare: za Putina je to napad na Ukrajinu, a za britanskog premijera Johnsona oštre mjere protiv ruskih oligarha u trenutku u kojem je na domaćem terenu suočen s golemim kritikama javnosti zbog svojih 'koronatuluma'.

'Dolasci francuskih i američkih aviona možda nisu puno, ali čovjeka vesele - kako kaže ona uzrečica - jer je Hrvatska doista doživjela ponižavajući trenutak ateriranjem letjelice usred glavnog grada, a onda i reakcijom NATO-a i njegova glavnog tajnika. Pokazalo se da nam nominalni saveznici ne čuvaju leđa, a ni sama država nije to u stanju jer nema protuzračnu zaštitu. Da, vojske zaista trebaju taktičke prelete i razne druge vježbe, ali Hrvatska ima sve više praznih krajeva nad kojima mogu raditi što god hoće. Ne znam zašto bi zvučni zid morali probijati baš iznad Save i Zagreba', zaključuje Puhovski.