prepirka oko vojske

MORH reagirao na Milanovićevu zabranu: Hranja se dovodi u apsurdnu situaciju

16.03.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović jučer izdao zapovijed načelniku Glavnog stožera OSRH Robertu Hranju da se zabrane preleti vojnih zrakoplova iznad hrvatskih gradova, reagirao je i MORH

MORH u priopćenju poslanom medijima podsjeća da su preleti dio planirane bilateralne suradnje i obuke s pripadnicima francuske mornarice i Oružanih snaga SAD-a.

'Obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova 'Charles de Gaulle' dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera, admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke. Načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja, od kojega se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju', poručuju iz MORH-a.

'Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje. Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu', smatraju u Ministarstvu obrane.

Podsjećaju da su obuka s pripadnicima francuske mornarice, kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a, dio planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. siječnja donijela odluku (Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini).

Rafalei nad Zagrebom Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Na tu odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti', kažu u MORH-u.

Sukladno toj odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice, kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a, dodaju.

Na kraju iz MORH-a podsjećaju i kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane.