vojni avioni na nebu

Obrat u Uredu predsjednika: Milanović ipak ne brani prelete, ali...

16.03.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović dopustit će prelete zrakoplova iznad gradova u RH, ali isključivo na visini iznad 600 metara

Nakon što je jučer zapovijedio da se zabrane preleti vojnih zrakoplova nad gradovima u Hrvatskoj, u Uredu predsjednika danas je ipak došlo do omekšavanja stava.

Naime, kako doznaje Nova TV, predsjedniku nije bila namjera potpuno zabraniti letove, već mu je smetalo jučerašnje korištenje aviona u političke svrhe i politizacija cijele priče.

Neslužbeno se doznaje da će se tolerirati vježbe i aktivnosti, ali isključivo na visini iznad 600 metara - što u utorak u glavnom gradu nije bio slučaj. Sve ostalo u Uredu predsjednika smatraju politizacijom.

Podsjetimo, u sklopu planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom, jučer je provedena zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova 'Charles de Gaulle'. Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. No hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba, što je, čini se, zasmetalo predsjedniku Milanoviću.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Rafalei i MIG-ovi letjeli su na visini od 600 metara, a njhovi preleti čuli su se i tijekom Plenkovićeve presice.

Nakon toga Milanović je dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Naložio je da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba.

Rafalei nad Zagrebom Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

U Zagreb, kako su jučer najavili i predsjednik i premijer Andrej Plenković, danas dolaze dva američka F-16, koji bi također trebali preletjeti nad Hrvatskom.