osvrnula se i na ubojstvo u splitu

Pučka pravobraniteljica o požaru u staračkom domu: Otvaranje očiju u subotu je bilo brutalno

13.01.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović je na televiziji N1 komentirala dva slučaja koji su preko vikenda potresli javnost - slučaj požara u u privatnom staračkom domu "Zelena oaza" u Andraševcu te trostruko ubojstvo u Splitu.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prvo se osvrnula na tragediju u Andraševcu kada je u požaru u privatnom staračkom domu 'Zelena oaza' rano u subotu u Andraševcu kraj Oroslavja stradalo šest osoba.

"Nažalost, pokazalo se da su obiteljski domovi kao takvi jedno sivo područje smještaja osoba starije životne dobi, gdje je potrebno puno puno više nadzora i bolja regulacija", kazala je Vidović na N1.

Dodala je i kako je potrebno razlikovati izvaninstitucionalni smještaj osoba starije životne dobi od institucionalnog.

"Zapravo razlikujemo izvaninstitucionalni od institucionalnog smještaja. Taj institucionalni se odnosi na na javne i privatne domove, bilo da su državni ili županijski, odnosno decentralizirani. Privatnih domova je oko 95 u cijeloj Hrvatskoj. S druge strane, izvaninstitucionalni oblici skrbi se odnose na obiteljske domove i i udomiteljske obitelji. Obiteljskih domova je preko 300, 360," istaknula je Vidović.

Na konstataciju kako je u slučaju privatnog staračkog doma Zelena oaza od tri objekta samo jedan bio licenciran, Vidović je kazala kako je očito da se u ovom konkretnom slučaju radi o zlouporabi.

"Radi se o očitoj zlouporabi, u ovom konkretnom slučaju, ali vidimo - i iz inspekcijskih nalaza koje smo mi dobili na uvid od Ministarstva za izradu izvješća za 2018. godinu - da se zapravo nepravilnosti koje inspektori zatiču u obiteljskim domovima odnose na smještaj većeg broja korisnika od onog što je dozvoljeno, na smještaj većeg broja kreveta u pojedinu prostoriju gdje su onda uvijeti bitno drugačiji. Dakle, na neadekvatne ili neuredne prostore, na manjak zaposlenih, pogotovo njegovatelja ili medicinskih sestara, da predstavnik obiteljskog doma ne živi s korinicima u objektu što mora ako ima obiteljski dom', kaže.

Istaknula je kako je očito da su zlouporabe velike i kako ima premalo nadzora.

"Dakle, očito je da su tu zlouporabe velike, da ima premalo nadzora, da se ne izriču adekvatne sankcije, ali zapravo osnovno pitanje je kao ćemo brinuti o našim starima i nemoćnima."

Još je istaknula kako u javnim domovima koji su cjenovno puno prihvatljivi ne postoje nikakvi imovinski cenzusi koji bi onima slabijeg imovinskog statusa omogućili kvalitetniju skrb.

"Istovremeno u javnim domovima koji su pristupačniji po cijeni i u kojima je razina njege i skrb sigurno bolja ne postoje nikakvi imovinski cenzusi i vrlo su netransparentne liste čekanja, uz to što ih je jako malo."

Na pitanje zatvara li država oči pred ovim problemima, Vidović je rekla sljedeće: "Ja bih rekla da je otvaranje očiju, odnosno buđenje u subotu ujutro bilo jako brutalno."

Što se tiče slučaja trostrukog ubojstva u Splitu, Vidović je istaknula kako građani ne vjeruju u sustav i institucije. 

"Pitam se kako je uopće moguće da smo došli do toga kao društvo, ali i činjenice da ovo nažalost nije prvi slučaj u kojem se kroz ulicu pokušavaju izvršiti pritisci na institucije i na sustav pod pretpostavkom da sustav ne odrađuje svoj posao i da institucije nisu tu da zaštite građane."

Dodala je i sljedeće: "Mogu govoriti o pritužbama koje mi dobivamo i već godinama pišemo o izuzetno niskoj razini povjerenja građana u institucije.Ono što mi vidimo kroz pritužbe građana je jedan osjećaj beznađa, velikog nepovjerenja koji ukazuju na nepotizam, korupciju, pogodovanje".