INSPEKCIJSKI NADZOR

Piletić o jezivim slučajevima iz Varaždina i Osijeka: U domovima nije bilo nedostataka

19.12.2023 u 16:53

Bionic
Reading

Ministar rada, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je u utorak kako je u varaždinskom prenoćištu u kojem je 37-godišnjakinja nožem ozlijedila tri osobe, kao i u osječkom domu gdje je tragično stradala korisnica doma, obavljen inspekcijski nadzor.

"U Varaždinu se pokazalo da nije bilo nedostataka i nejasnoća koje je trebalo ukloniti", kazao je Piletić u Virovitici.

Nije želio komentirati mogućnost da je napadačica bila rastrojena osoba. Rekao je tek da će o tom slučaju više informacija moći dati nakon očevida.

U prenoćištu za beskućnike u Varaždinu danas prijepodne 37-godišnja žena nožem je ozlijedila tri osobe u dobi od 31, 42 i 52 godine.

Piletić je izvijestio kako je inspekcijski nadzor obavljen krajem 2022. godine u osječkom domu, a tom su prilikom zabilježene manje nepravilnosti. Vlasnici su te nedostatke morali ukloniti i oni su, danas se pokazalo, to i učinili, kazao je Piletić.

"Dokle god ne vidimo iz kojeg je razloga došlo do tragedije, slučaj nećemo moći komentirati", kazao je Piletić.

Ranije danas, u jednom osječkom domu za smještaj starijih osoba smrtno je stradala starija žena, korisnica doma, a njezina smrt dovodi se u vezu s liftom koji se nalazi u domu.

  • +5
Marin Piletić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Samo sindikat znanosti radi dramu

Na novinarski upit o nezadovoljstvu Sindikata znanosti, čiji članovi tvrde da su izigrani u priči o plaćama te da ne znaju detalje Zakona o plaćama, Piletić je kazao da je Vlada sa sindikatima krenula u izradu Zakona koji se čekao godinama.

Dodao je da je on izglasan, te da se sa sindikatima i socijalnim partnerima izrađuje nacrt konačnog prijedloga uredbi koje će definirati koeficijente.

"Samim time ćemo moći komunicirati o tome koliko će kojem radnom mjestu porasti plaće", izjavio je Piletić.

Svi sindikati, odnosno sindikati državnih i javnih službi bili su na sastanku u Ministarstvu rada gdje smo prezentirali osnove same uredbe. Tu su prezentirani postojeći koeficijenti te prijedlog same uredbe, odnosno budućih koeficijenta. Od svih 11 sindikata javnih službi nitko ne radi dramu izuzev ovog sindikata", izjavio je resorni ministar Marin Piletić.

Na prosvjednom skupu "Dosta 'filozofiranja' o plaćama", Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u utorak je upozorio kako Vlada nije ispoštovala dogovor prema kojem su trebali dobiti cjeloviti uvid u sustav novih koeficijenata prije donošenja Zakona o plaćama.