domovi za starije

Dio umirovljenika s novom godinom doživio šok, cijene porasle i za 50 posto

09.01.2024 u 20:55

Bionic
Reading

S 2024. godinom neki domovi za starije podižu cijene i za 50 posto, a mirovine ne prate isto povećanje. Osim toga, domova za starije nema dovoljno i liste čekanja su preduge.

Neki domovi za starije od ove su godine povećali cijene i za 50 posto. Ovisno o kategoriji, iznosi su vrtoglavi, prenosi Nova TV.

"Već sada su cijene u privatnim domovima do 1500 eura, a ovi koji su sada podizali idu od 450 do 600 eura", rekla je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenka.

Stara cijena je u Petrinji za prvu kategoriju bila do 300, a sada je 432 eura. Ravnatelj doma Damir Borić ističe da se od 2018. cijene nisu mijenjale, a sve je otišlo gore. Unatoč državnim i lokanim subvencijama, minus je sve veći.

"Mi nemamo dodatnih prihoda gdje bismo tu rupu i povećanje troškova zakrpali. Jedini izlaz je kroz cijenu smještaja", objasnio je.

Neki su izmješteni u Topusko pa plaćaju manje, no s malom mirovinom i to je puno jer medijalna iznosi 424 eura.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poručuju da se cijena mijenja samo za privatne korisnike jer regionalna uprava ima pravo samostalno odlučivati o cijeni.

Na upit Dnevnika Nove TV iz Ministarstva su odgovorili da Vlada u ovoj godini planira uložiti dva milijuna eura više u financiranje domova za starije, napravit će registar korisnika i listu čekanja pa će vidjeti koliki su kapaciteti i koliko točno mjesta nedostaje.