MULJAŽE U VARAŽDINU

Ptiček ostaje u pritvoru: Sumnjiči se i zbog Aquacityja

23.03.2011 u 19:20

Bionic
Reading

Miljenko Ptiček, bivši direktor i suvlasnik gradsko-privatnog poduzeća Parkovi, ostaje još mjesec dana u pritvoru. Istraga protiv njega ponovno je proširena, no ovaj puta zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti dok je bio direktor gradskog poduzeća Aquacity

Budući da su do sada ispitani svi svjedoci u vezi s deset točaka po kojima ih se sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabe u poduzeću Parkovi, Ptiček je danas mogao biti pušten iz pritvora u kojem je od 23. prosinca prošle godine. Međutim, istražni je sudac prihvatio zahtjev za proširenje istrage koji je podnijelo varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo, i to u vezi sa sumnjama u zlouporabe u Aqacityju, gradskom poduzeću koje je pred stečajem zbog višemjesečne blokade računa, odnosno dugova od oko šest milijuna kuna.


Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, postoji osnovana sumnja da je Ptiček kao direktor Aquacityja u prosincu 2008. godine pribavio nepripadnu korist za to poduzeće u iznosu od 140.849 kuna, i to tako da je izradio i ispostavio lažni račun na taj iznos drugom poduzeću. Kao svrha plaćanja navedeno je iznajmljivanje radnika i strojeva, iako ni radnici ni strojevi Aquacityja uopće nisu radili za to poduzeće čiji je direktor ipak pristao platiti lažni račun jer mu je Ptiček rekao da ga mora platiti ili mu u suprotnom neće platiti ranije izvedene radove. Spomenuti je iznos, prema obavijesti iz PU varaždinske, plaćen kompenzacijom.

Varaždinska je policija izvijestila i o sumnjama u zlouporabu u još dva slučaja koja su povezana s Aquacityjem, ali o njima se zasada ne vodi istraga. Prvi se dogodio 24. prosinca 2008. godine kada je Ptiček, kako se sumnja, zatražio od vlasnika oštećenog poduzeća da krivotvori građevinske knjige u smislu da su radovi završeni, iako prema ugovoru nisu bili izvedeni dokraja.

'Tako je zadužio svoje poduzeće za oko 1,2 milijuna kuna, umanjeno za vrijednost izvedenih radova od oko 220.000 kuna. No, stvarni radovi dovršeni su tek u svibnju 2009, i to u vrijednosti od oko 149.400 kuna manje nego što je fakturirano', navodi policija.

Nadalje, nakon kriminalističkog istraživanja policija sumnja da je kao odgovorna osoba Aquacityja prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu Parkovima, i to tako što je utjecao na 42-godišnjeg djelatnika Aquacityja da krivotvori narudžbe za usluge koje su koristile privatne osobe i fakturira ih Parkovima. Time je to poduzeće, kako je do sada utvrđeno kriminalističkim istraživanjem, od 2008. do 2010. oštećeno za najmanje 65.000 kuna.