KOMENTAR OGRANIČENJA

Psihologinja Mirjana Krizmanić: Petnaest minuta je dovoljno za posjet! Djeca se moraju priviknuti na bolnicu

03.07.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Odluka Ministarstva zdravstva da posjete djeci u bolnicama treba ograničiti samo na 15 minuta digla je na noge roditelje i udruge koji su pokrenuli peticiju kojom traže hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju. Cijelu situaciju komentirala je psihologinja Mirjana Krizmanić te je za tportal objasnila da je 15 minuta dovoljno za posjet

'Razumijem roditelje, možda je i djeci lakše da su roditelji s njima, ali može se očekivati da će djeca biti dugo u bolnici, pa je dobro da se priviknu na nju. Bolje je da su roditelji što kraće u posjetu, pa je 15 minuta dovoljno, odnosno dovoljno je da roditelji pokažu djeci da su tu za njih i da dijete shvati da mora ostati u bolnici', objasnila je psihologinja Krizmanić. Dodala je da se dijete mora naviknuti na bolnicu i bolnički režim, a ako roditelji ostanu duže, onda se djeca neće moći prilagoditi bolničkom režimu.

Podsjetimo, ekspertna skupina donijela je odluku da se zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama, odnosno zbog sprječavanja mogućeg prijenosa zaraze, trebaju zabraniti posjeti. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju od 15 minuta. To je izvalo burnu reakciju roditelja koji se pokrenuli peticiju te od Ministarstva zdravstva traže hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju. Udruga Roditelji u akciji Roda objavila je u srijedu da je prikupila više od 35.000 potpisa.

Smatraju da zabranom posjeta i boravka roditelja uz hospitalizirano dijete krše prava roditelja na suodlučivanje u liječenju djeteta, a ukidaju se i prava djeteta na odgovarajuću skrb. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević također podržava mogućnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta te je uputila preporuke Ministarstvu zdravstva da objavi stručne reference na kojima temelji takva ograničenja s obzirom na to da Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju boravak roditelja uz dijete u bolnici.

  • +8
Konferencija za medije o ukidanju pratnje bliskih osoba uz djecu i rodilje Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva potom je poslalo priopćenje u kojem podsjećaju da je cijelo vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bio dozvoljen boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanja mogućeg prijenosa zaraze, zabranjeni posjeti. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju od 15 minuta.

'U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima', istaknuli su.