sučeljavanje na rtl-u

Veliki duel Plenkovića i Bernardića: Zaiskrilo odmah na početku s koronom, kulminiralo na europskim temama i pozdravu ZDS, a u setu osobnih pitanja našli dodirnu točku

  • M. Šu.
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 07:22
  • Objavljeno 29.06.2020 u 18:55
Bionic
Reading

Konkurenti za budućeg premijera SDP-ov Davor Bernardić i HDZ-ov Andrej Plenković prvi put su se sučelili pred televizijskim kamerama i to na RTL-u. Žestoka debata frcala je međusobnim optužbama, a nije nedostajalo ni niskih udaraca

22.03 Završilo je sučeljavanje na RTL-u.

21.57 Bernardić je kazao da prigodno ide na misu - na blagdane i vjenčanja.

Upitan bi li podržao člana stranke da se deklarira kao homoseksualac, Bernardić je kazao da je to osobno pitanje. 'Podržao bi, ali za nas su građani svi jednaki. Ne virimo nikome u ključanicu', rekao je Bernardić.

Plenković je kazao da ide svaku nedjelju na misu, osim kada ne može zbog obveza.

'Zašto niste ratificirali Istanbulsku konvenciju? Zašto ste Hajdukovića maknuli s mjesta nositelja liste?', upitao je Plenković Bernardića.

'Sabina Glasovac je iz Našica. Koliko vi imate žena na listama?', upitao je pak Bernardić. 'Nismo ratificirali konvenciju, ne mogu odgovarati za svoje prethodnike', rekao je Bernardić.

Tuđman ili Tito - brzo je pitanje na koje je Bernardić odgovorio Tito.

Dinamo ili Hajduk - drugo je pitanje, na što je Plenković rekao: 'Ne mogu vjerovati da je izabrao diktatora. Ja navijam za hrvatsku reprezentaciju.'

Na pitanja koju bi vrlinu suparnika istaknuli, Bernardić je kazao u polušali da Plenković voli slušati. 'Malo ste bahat', rekao je Bernardić.

Plenković je na pitanje o vrlinama Bernardića kazao da ga ne pozna dovoljno osim da voli noćne klubove.

21.53 Posljednji blok su osobna pitanja.

Kako gleda na vrijeđanje Jandrokovića (op.a nazvao ga je rektalnim alpinistom) i kaje li se, upitan je Bernardić. 'Ne kajem se zbog ičega, ali da li bi ponovio, ne bih. Jandroković je zastupnike zvao smećem i šibicarima. Plenković je nasrnuo fizički na Grmoju. Tko u ovoj zemlji ima moralni metar?', upitao je Bernardić.

Je li svjestan da ostavlja dojam da docira i da je nadmen, upitan je Plenković. 'Ja sam cijelo vrijeme na raspolaganju novinarima i odgovaram na sva pitanja. Ne mogu vjerovati da se Bernardić ne može ispričati predsjedniku Sabora', rekao je Plenković.

21.48 'Željko Komšić ili Milorad Dodik - tko vam je bliži', bilo je sljedeće pitanje.

'Dragan Čović', odgovorio je Plenković. 'Komšić je formalni predstavnik, on je legetimni predstavnik. Mi se zalažemo za BiH i prava Hrvata. Ali ne želimo da se izigrava slovo Daytona', rekao je Plenković.

'Što se tiče BiH, dok je bio Čović član predsjedništva nije bilo problema, ali kad je došao Komšić nastali su problemi. Ja se slažem da nije prihvatljivo da jedan narod bira člana predsjedništva drugog naroda, ali to je stvar koju mora riješiti BiH', rekao je Bernardić.

'Zašto niste osigurali entite?', uputao je Bernardić Plenkovića.

'Vi se zalažete za treći entitet?', upitao je Plenković u čudu.

'Mi se zalažemo za Dayton', rekao je Bernardić.

TV duel Plenković i Bernardić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RTL.hr

21.44 Sljedeća tema je Slovenija.

'Slovenija je država koju bi prvu posjetio. Sa Slovenijom smo partneri. Imamo najmanji utjecaj u Europskoj uniji i trebali bi s njima koordinirati politiku. Dva su jači od jednog', rekao je Bernardić.

'Ne bježim od odlaska u Srbiju. Želim Srbiji da uđe u EU ali kad ispuni neke uvjete. Posvađani smo sa svim susjedima', rekao je Bernardić.

Plenković je kazao da bi išao u blio koju susjednu zemlju. 'O europskim temama imate toliko malo znanja, tko god vas je pripremao nije dobro to napravio', dobacio je Plenković Bernardiću.

21.37 Sljedeća tema je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom.

'Hrvatska je prespavala predsjedanje, nitko za nas nije čuo. Trebali smo nametnuti temu covida. Umjesto da smo to stavili na agendu summita, mi smo razgovarali o Zapadnom Balkanu. Nisam zadovoljan. Zašto nismo razgovarali o migrantima?', kazao je Bernardić.

'Mi smo mala zemlja i ne možemo biti dominantni na svakom sastanku, ali nismo napravili ništa', rekao je Bernardić.

'Ovdje ste sada pokazali takvu prazninu da je mene sram. Ne daj Bože da dođete u priliku predstavljati Hrvatsku na Europskom vijeću. Predstavljali smo Europsku uniju u nikad viđenim okolnostima. Pod našim mandatom je dogovoren uređen Brexit, ovdje je bio cijeli kolegij Europske komisije. Imali smo planiranih preko 160 događaja u Hrvatskoj. Meni je žao radi vas što se to nije dogodilo', odgovorio je Plenković.

21.30 Sljedeće pitanje je bilo obrazovna reforma.

'Mi ćemo pokrenuti obrazovnu reformu tamo gdje su Jokić i ekipa stali. Jer ova reforma se svela na nabavku laptopa koji su bili neispravni', rekao je Bernardić. 'Naš cilj je da se djeca obrazuju za tržište rada, a ne za burzu', rekao je.

'U mandatu naše vlade je napravljena reforma. Važno je da građani čuju da smo za razliku od 2016 kada su Jokić i SDP pokretali prosvjede, usvojili sve kurikulume. Postigli smo konzenzus između HDZ-a i HNS-a, pokazali smo snagu dijaloga. Mi smo u 400 škola napravili energetsku obnovu, digitalizacija traje, podsjetimo da je Hrvatska od prvog ponedjeljka nakon odluke da se staje sa školom imala online nastavu i nastavu putem tv kanala', rekao je Plenković.

21.25 Kako bi riješio pitanje pozdrava ZDS, upitan je Bernardić. 'To treba zakonom zabraniti, braniteljima i HOS-u kapa do poda, ali taj ustaški pozdrav nema što raditi u javnom prostoru. Plenković je defacto legalizirao taj pozdrav', rekao je Bernardić.

'SDP je taj koji je legalizirao ZDS u pravnom poretku. Ja sam protiv tog pozdrava i osuđujemo fašistički režim. Njemu nema mjesta u javnom prostoru, osim u ovim malim iznimkama koje smo napravili iz pijeteta prema braniteljima', rekao je Plenković.

'Svaka zabrana uz ovo što postoji u pravnom poretku je suvišna. Važno je da u tim specifičnim trenucima komemoracije pustimo te insignije, drugdje ne', rekao je Plenković.

'Da ili ne?', ponavljao je Bernardić, na što mu je Plenković odgovarao da je SDP to legalizirao.

'Vi ste bjegunac koji je pobjegao s HTV-a, a sada ste puni materijala s HTV-a', govorio je Plenković.

Nakon toga s dvojac posvađao oko sučeljavanja na HTV-u.

21.18 Novi izbori ili velika koalicija, novo je pitanje.

'Velika koalicija za mene ne dolazi u obzir. Ne sa strankom koja je optužena za korupciju', kazao je Bernardić.

'Velika koalicija sa SDP-om, ne', rekao je Plenković, i upitao Bernardića koja bi ti tri ministra dao Milanoviću da mu imenuje, podsjetivši da je Bernardić davno kazao da bi bi bilo dobro da predsjednik imenuje tri ministra.

'Ja sam čuo da ste vi bili đak Bandića, čak sam čuo da vam je pomogao da postanite predsjednik SDP-a. Zašto tako radikalno idete protiv njega?', dobacio je Plenković.

'On je bio u SDP-u, ja sam se s 18 učlanio u SDP, a ne kao vi sa 40 u HDZ. Osjetili ste zov domoljublja? Jadranka Kosor vas je dovukla za rukicu u HDZ. Vaso Brkić vam je servirao pobjedu na izborima 2016.', odgovorio je Bernardić.

21:10 Na pitanje s kime će slagati većinu, Bernardić je kazao da će to raditi sa strankama s kojima dijele svjetonazor. 'Sa Škorom ne bi sastavljao, glas za Škoru je glas za HDZ. S Mostom ne dijelimo svjetonazor', kazao je Bernardić, uvjeren da će u Restart koaliciji imati dovoljno za sastavljanje većine.

Plenković je Bernardiću spočitnuo da bi zatvarao noćne klubove, a prije par tjedana se naslikavao u jednom u Splitu. 'Beljak iza sebe ima obijanje auta, Mrak Taritaš ima iza sebe puno slučajeva, a vi ste se pokazali kada ste govorili o predsjedniku Sabora', kazao je Plenković.

Bernardić je skrenuo temu na vjetroelektrane, no Damira Gregoret vratila ga je na temu i upitala je li spreman koalirati s Bandićem. Bernardić je rekao da nije. 'Ima stranaka poput Pametno, Možemo i možemo i s njima koalirati', rekao je .

21.02 Sljedeća tema je potres, a pitanje je bilo koliko građana još živi u studentskom domu. '480', ispalio je kao iz topa Plenković.

'Znam da je samo 11 građana dobilo stanove, mi ćemo sutra predstaviti svoj zakon. Ova Vlada je ostavila ljude na cjedilu', rekao je Bernardić.

Plenković je upitao Bernardića koliko je SDP dao u fond. 'Ja sam dao svoju plaću, a pojedinci iz SDP-a su isto dali nešto', rekao je Bernardić.

'HDZ je dao milijun i 100 tisuća kuna, a članovi Vlade isto. A vi ništa niste dali', rekao je Plenković.

'Ja sam odmah dao plaću ali se nisam hvalio time kao vi. Nisam organizirao presice zbog toga. Niste donijeli zakon', kazao je Bernardić.

'Ova vlada je osigurala 141 milijun kuna na zahvate na krovovima, dizalima. Osigurali smo po stambenoj jedinici po 20.000 kuna bespovratne pomoći. Svi oni koji ne mogu u stanove, imaju plaćenu najamninu', kazao je Plenković.

'Građanima treba sigurnost, ljudi nemaju gdje bit', kazao je Bernardić.

Plenković je Bernardića upitao gdje će naći novce, na što je Bernardić odgovorio protupitanjem: 'A gdje ćete vi?'

'Imamo plan', odgovorio je Plenković, a Bernardić je kazao: 'Znate gdje ćemo naći? Nećemo krast'.

Zatim je krenuo tražiti po papirima grafove gdje je Hrvatska na ljestvici percepcije korupcije ali nije mogao naći papir. 'Ja sam fasciniran papirima, ovo je jedinstvena debata. Ne možete naći papir?', upitao je Plenković.

20.46 Na koliko će smanjiti broj ministarstava, bilo je sljedeće pitanje.

'Vidjet ćemo nakon izbora što logično možemo spojiti. Ukinut ćemo Ministarstvo državne imovine, smanjiti broj općina', rekao je Bernardić.

Dodao je da nitko od koalicijskih partnera nema nikakvih uvjeta. 'Cilj je manje ministarstava i bit će ih između 12 i 15', rekao je Bernardić, dodavši da je HDZ imao četiri godine za smanjenje broja ministarstava. 'Ovdje je puna slika obećanja, a ništa nisu napravili', dodao je.

'Razlika između onih koji rade i lamentiraju je velika', dobacio je Plenković. Dodao je da će smanjiti broj ministarstava, ali da će o broju nakon izbora.

Bernardić mu je replicirao da mu je otišlo 15 ministara, a Plenković je odgovorio da je iz Milanovićeve Vlade otišlo njih devet. 'Drago mi je da sam se riješio četiri ministra iz Mosta, drago mi je da je potpredsjednica Vlade sada glavna tajnica Vijeća Europe', kazao je Plenković.

Bernardić ga je prekinuo s pitanjem memuranduma Ine, i Plenković je kazao da 'nema nikakve izdaje nacionalnih interesa'. 'Ćorić je potpisao memorandum kao svjedok. Najveća investicija ide u Rijeku u našu rafineriju', dodao je Plenković.

Upitan bi li otkupio dionice Ine, Bernardić je kazao da to košta 2 milijarde eura. 'Otkud vi znate koliko to košta', dobacio je Plenković.

'Zar vi ne znate koliko to košta kao premijer?', čudio se Bernardić.

Plenković je kazao da nije dobro da se u pregovaračkom procesu javno licitira ciframa. 'Imamo inicijanu procjenu, ja je neću danas reći ali nije ni blizu ovoga što ste vi rekli', rekao je Plenković.

'Ugasili ste rafineriju u Sisku, Sanader je dao upravljačka prava Mađarima, Hrvatska nafta ide u Mađarsku, vi ne znate što ste potpisali. Jesu li konzultanti napravili posao?', rekao je Bernardić.

Plenković je upitao Bernardića da li ga je novinarka HTV-a Maja Sever spremala za sučeljavanje jer ispred sebe ima grafove iz 'Nedjeljom u dva'. 'Dobar je posao napravila za SDP', rekao je Plenković, na što je reagirala i voditeljica Damira Gregoret upitavši predsjednika HDZ-a da li je on to kolegicu novinarku optužio za nešto. 'Nisam, samo reagiram jer vidim da su grafovi s konkurentske televizije', rekao je Plenković.

20.43 'Mi ćemo spustiti PDV na ugostiteljstvo na 10 posto', dodao je Bernardić, a sljedeće pitanje za Plenkovića je bilo zašto nisu smanjili PDV.

'Došli smo u situaciju hoćemo li nastaviti politiku povećanja plaća i povećati plaće onima u zdravstvu i obrazovanju. I mi smo izabrali to', rekao je Plenković.

20.34 Sljedeće pitanje je bilo o minimalnoj i prosječnoj plaći. 'Minimalna plaća je narasla 3 puta više, a prosječna 6 puta više', pobrojao je Plenković.

'Zašto niste prihvatili da neoporezivi dio dohotka ide na 5 tisuća kuna? Vi ste smanjili PDV na dio hrane, a hrana je poskupila. Direktno ste pogodovali profitu trgovačkih lanaca. Zašto niste prihvatili minimalnu plaću od 4000 kuna, a sad pričate o nekim plaćama? Dajte se probudite, dođite iz Bruxellesa', odgovorio je Bernardić.

'Vi ste imali 44 porezne izmjene, mi smo imali 4 porezna rasterećenja koja su za 9 milijardi rasteretili poduzetnike i građane.Za razliku od vaše vlade kad nam je kreditni rejting pao, naša ga je vlada digla', kazao je Plenković.

'Investitori vam ne vjeruju, pali smo na Doing business ljestvici. Ubrali ste za 15 milijardi više poreza, a pričate o rasterećenju. Poduzetnici su opterećeni', kazao je Bernardić, a Plenkoviću spočitnuo i da u programu HDZ navodi stranicu koja bi trebala biti kao Booking.com.

20.28 Sljedeće pitanje Bernardiću je bilo da li će sa svojim paketom gospodarskih mjera ponovno doći u Sabor ako pobijede na izborima.

Kazao je da će prvo tražiti moratorij na kredite. 'Vlada je ušla u deficit i on je veći nego što ga je ostavio Sanader. Deset posto BDP-a ide na korupciju. Otud nam novac za naše mjere', odgovorio je Bernardić.

Plenković je naveo kako je razgovarao s čelnikom Europskog vijeća Charles Michelom o gospodarskim mjerama. 'Iz tog instrumenta doći će 10 milijardi', kazao je.

'Vi ste genije, rasturate', ironično je dobacio Bernardić. 'Vi ste jedan napuhani balon', kazao je Bernardić Plenkoviću.

  • +9
Bernardić i Plenković duel Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

20.12 Jesu li građani sigurni za izaći na izbore, bilo je sljedeće pitanje.

'Nisu, ali trebaju izaći na izbore pod punom zaštitnom opremom. Hrvatskoj se vraća epidemija, otvorili ste noćne klubove što niste trebali. Slovenija razmatra da nas makne sa zelene liste. BiH je u vrhu europskih zemlja po broju novozaraženih slučajeva. Da bi vaši birači mogli doći iz BiH ugrozili ste čitavu turističku sezonu', kazao je Bernardić.

'Ako se ništa ne poduzme broj zaraženih početkom rujna će biti 3000', rekao je Bernardić. 'Nemojte se ponašati kao da je država vaše vlasništvo', kazao je Bernardić.

'Ako uz sve press konferencije epidemiologa niste čuli što je bliski kontakt, ja vam ne mogu pomoći. Što da sutra nekoliko tisuća radnika kaže, evo možda smo bili u bliskom kontaktu pa idemo u samoizolaciju? Kao da želite što veću koronu, što manju gospodarsku aktivnost i što veću štetu za državu kojoj pretendirate biti predsjednik Vlade. Za razliku od vas koji ste predviđali 400 tisuća nezaposlenih, gospodarstvu smo osigurali 5,6 milijardi kuna pomoći', odgovorio je Plenković, dodavši da je u Hrvatskoj 350 tisuća turista.

'Vi svjesno riskirate turističku sezonu i otvarate granice s BiH. Mađarska i Slovenija će nam zatvoriti granice i neće doalziti ovdje na more', odgovorio je Bernardić.

'Ja sigurno ne bih otvorio granicu s BiH, ne bih otvorio noćne klubove, imamo cijelu strategiju i protokole koje smo napravili u četvrtom mjesecu', rekao je Bernardić.

Na dodatno pitanje bi li raspustio Stožer, kazao je da se ne bi skrivao iza Stožera. 'Stožer je počeo donositi političke odluke i očito ide po lekcije u Banske dvore', kazao je Bernardić.

Na pitanje što je dio ustavnih sudaca tražio ocjenu ustavnosti odluka stožera, Plenković je kazao da u Stožeru sjede stručni ljudi. 'Gospodine Bernardiću, za razliku od vas donijeli smo paket mjera koji je vrijedio 30 milijardi kuna. Ne samo da smo dali plaću i danas imao više osiguranika na Zavodu za mirovinsko osiguranje', poručio je Plenković.

Ustavni suci, dodao je, bili su inicijatori i prije nekoliko mjeseci ocjene ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 'Neki suci su digli temu, sigurno ne samo za račun pravne struke', rekao je Plenković.

'Plenković se petlja i u rad Ustavnog suda, to nije dobro', kazao je Bernardić. Rekao je da je SDP podržavao HDZ na početku u Saboru.

'Oni su htjeli Hrvatsku u izvanrednom stanju, to ljudi trebaju znati', dobacio je Plenković.

'Korupcija u svojoj biti, to ste vi', rekao je Bernardić.

20.01 Voditeljica duela Damira Gregoret objasnila je pravila na početku, a prvo pitanje je Bernardiću da li testirao, a Plenkoviću kada se posljednji put testirao.

Bernardić je kazao da se nije testirao, ali da će se poslije sučeljavanja jer je s Plenkovićem u studiju testirao.

'Drago mi je da se okuražio Bernardić. Vi te hrabrosti kao Milanović niste imali. Ja sam se četiri puta testirao, posljednji put danas i negativan je. Ja se za razliku od Bernardića ne grlim, jako dobro znam što radim', rekao je Plenković.

Bernardić je optužio Plenkovića da je visokorizičan sve do subote.

'Preporučio bi vašim kolegama da malo slušaju struku i epidemiologe', rekao je Plenković, dodavši da nije imao bliski kontakt.

Pobrojao je što je Vlada sve napravila. 'Testirao sam se jer sam očekivao ovo pitanje, ali ne vidim potrebe jer nisam imao bliski kontakt. Pravila za mene vrijede kao i za druge građane. Mi smo osigurali da je Hrvatska pobijedila Covid 19 u prvom valu, poduzeli smo ključne mjere za zaštitu života i zdravlja, imali smo mali broj umrlih kad gledamo komparativno. Vi ste od početka sve minirali', rekao je Plenković.

'Niste pobijedili koronu, ona se vratila. Za koronu ste znali od 9. siječnja', replicirao je Bernardić. Kazao je da se nije dovoljno testiralo, da se kasnilo s protokolima za domove za starije.

'Bernardić uvijek dolazi s ovim naučenim one-linerima. To su defamacije', odgovorio je Plenković. Kazao je sa su zaštitili domove za starije, ali i da je u drugim europskim državama u domovima za starije bilo mrtvih.

20.00 Počinje sučeljavanje Bernardića i Plenkovića na RTL-u. Iako je Bernardić na RTL došao s maskom, u studiju su svi na dovoljnoj udaljenosti i bez maski.

Komentirajući večerašnje sučeljavanje između dvojice šefova dvije najveće stranke u Hrvatskoj - Andreja Plenkovića i Davora Bernardića - glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kaže kako je Bernardić svojim izjavama pokazao kako se ne može nositi s izazovima koji nas čekaju.

'Bernardić se nije uspio nametnuti ni kao lider oporbe čije ponašane i izjave pokazuju da se on ne bi mogao nositi s izazovima koji nas čekaju. Očekujem da će danas građani jako dobro virdjeti razliku između onoga što predstavljaju Plenković i Bernardić', smatra on.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas kazao je pak da Bernardić ide na sučeljavanje 'miran i staložen' i da će nuditi svoj program. Poručio je da ovo nisu izbori za predsjednika, te da je Plenković osttao sam jer su svi oko njega korumpirani.

U 120 minuta i jedan i drugi pokušat će uvjeriti birače da upravo njima daju svoj glas, navodi se u priopćenju RTL Hrvatske.

'Ono što našim gledateljima pripremamo u ponedjeljak nova je vrsta političke debate. Umjesto uobičajenog ispitivanja kandidata uz striktno mjerenje vremena za svako pitanje, moderirat ću diskusiju s ciljem da najizgledniji kandidati za predsjednika Vlade otkriju što od njih građani u iduće četiri godine mogu očekivati. Koliko će u tome biti uvjerljivi i kako će se snaći u situaciji gdje će prvi put sjediti sučelice, oči u oči - to će biti na samim kandidatima', poručuje Damira Gregoret koja će kandidate suočiti s aktualnim pitanjima za koja vjeruje da gledatelji i birači zaslužuju dobiti odgovor poput trenutne situacije s koronavirusom te njihovih predizbornih programa i prvih koraka koji će poduzeti ako osvoje vlast.

Dodala je kako će se samo mjeriti ukupno vrijeme kako bi svaki od kandidata dobio istu mogućnost.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal