međunarodna pomoć

Prvi saudijski avion nakon deset godina zbog potresa sletio u Siriju

14.02.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Saudijski zrakoplov s pomoći potresom pogođenoj Siriji u utorak je sletio u Alep, što je prvi takav let u više od desetljeća sukoba u Siriji

Zrakoplovi puni inozemne pomoći slijeću u Siriju otkad je potres magnitude 7,8 stupnjeva pogodio tu zemlju i susjednu Tursku i odnio najmanje 36 tisuća života.

„Ovo je prvi put da avion iz Saudijske Arabije slijeće na sirijski teritorij u više od deset godina“, rekao je dužnosnik sirijskog ministarstva prometa, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Saudijski zrakoplov u zračnu luku u drugom najvećem sirijskom gradu dopremio je 35 tona humanitarne pomoći, prenosi sirijska agencija SANA.

U srijedu i četvrtak trebala bi stići još dva saudijska zrakoplova, najavilo je ministarstvo. Zadnji let iz Saudijske Arabije za Siriju dogodio se u veljači 2012. godine.

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izolirana je na zapadu, što otežava međunarodno slanje pomoći. Arapska liga suspendirala je Siriju 2011. iz svog članstva, a dio arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, prekinulo je svoje odnose s Damaskom. Rijad je u ranim fazama rata u Siriji podržavao pobunjenike protiv Asadove vlasti.

  • +8
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: STR

Rijad je najavio pomoć područjima koja su pod kontrolom i vlasti i oporbe.

U subotu je poslao konvoj od 11 kamiona na pobunjenički sjeverozapad Sirije, sa 104 tona pomoći. Rijad i Damask ne komuniciraju izravno o tim operacijama.

U potresu u Siriji poginulo je više od 3,6 tisuća ljudi, a u Alepu, gradu pod kontrolom vlade, više od 200 tisuća ljudi ostalo je bez domova, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U ratu u Siriji od 2011. poginulo je više od pola milijuna ljudi, a polovina ukupnog stanovništva izbjegla je iz svojih domova.