POČETAK POČETKA

Prvi rezovi nove španjolske vlade

30.12.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Nova španjolska vlada usvojila je u petak plan štednje 8,9 milijardi eura, posebice bez zamjena nakon odlaska u mirovinu djelatnika i zaleđivanjem njihovih plaća, u pokušaju kočenja javnog duga koji je viši od predviđenog

'Suočeni smo s izvanrednom i nepredviđenom situacijom koja nas obvezuje na izvanredne i nepredviđene mjere', rekla je glasnogovornica vlade Soraya Saenz de Santamaria nakon sastanka vlade.

'Te mjere su samo početak početka', početak paketa strukturnih reformi radi ispravljanja javnog deficita i početka redinamizacije našeg gospodarstava', upozorila je.

Mjesec dana nakon uvjerljive pobjede Narodne stranke desnog centra koja je osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 20. studenoga i time okončala sedam godina vlasti socijalista, počinje novi strogi režim, uz ukupnu uštedu od 40 milijardi eura u 2012. godine.

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy najavio je proračunske rezove od 16,5 milijardi u javnoj potrošnji i upozorio da za svaki dodatni postotak deficita u 2011. koja nije bio predviđen treba računati na deset dodatnih milijardi ušteda, kako bi se deficit doveo na 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda u 2012. godine.

Prema riječima glasnogovornice Santamarie, deficit će iznositi oko osam posto BDP-a krajem 2011., što je bitno više od šest posto koliko je predviđala ekipa socijalističke vlade.

Prve mjere se odnose na plaće državnih službenika, uz nastavak zaleđivanja plaća tijekom 2012. koje su smanjenje za pet posto 2010. i zatim zaleđene 2011., ali i nezamjenjivanjem umirovljenih djelatnika, osim u sektorima zdravstva, obrazovanja i policije.

'To je novi napad na uvjete rada zaposlenih u javnim službama', reagirao je neovisni sindikalni centar CSI-F.

Ali nova vlada je najavila jedan posto revalorizacije mirovina, zamrznutih 2010. godine.

Potvrđeno je rješenje koje produžuje valjanost proračuna iz 2011. do ožujka 2012. kada treba biti predstavljen novi zakon o financijama, a vlada će dati na izglasavanje novi zakon o proračunskoj stabilnosti.