POMOĆ CRVENOG KRIŽA

Prvi dom Afganistanaca u Hrvatskoj: 'Zahvalni su, prepoznali su što činimo za njih'

30.08.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatska je zasad primila 19 osoba iz Afganistana, od kojih je deset maloljetno. Radi se o tri obitelji i jednom pojedincu koji su smješteni u centru za tražitelje azila u Kutini te su trenutno u samoizolaciji. Mario Diklić iz Crvenog križa ispričao je za RTL da je cilj da djeca krenu u šoklu, da svi nauče jezik, da se naviknu na život u Hrvatskoj. Prvo mora proći deset dana izolacije

Afganistanci su došli u Kutinu vidno iscrpljeni.

'Prihvatili smo ih na human način. Nevjerojatno je koliko god bili umorni, bili su zahvalni, prepoznali su što činimo za njih', rekao je Diklić za RTL.

Kada prođe samoizolacija, uključit će se u aktivnosti.

'Najvažnije je da ih se uključi u psihosocijalne pomoći. Crveni križ stoji na raspolaganju da pomogne', rekao je Diklić.

'Lakše im je, važno im je to da budu na sigurnom. To je taj moment. Puštala se muzika pred kraj kad sam im dao neke informacije, oni su se opustili uz tradicionalnu glazbu. Ponudio sam ih slatkim hrvatskim proizvodima, oni su zadovoljno reagirali', kazao je Diklić.

Upitan kako reagira Grad, s obzirom da mnogi nisu bili skloni prije pet godina, rekao je da se promijenilo nabolje od onog trenutka kada je Prihvatilište postalo Centar za ranjive skupine.

'Svi smo prodisali, zahvaljujem se Kutini što je prepoznala našu ulogu i moram naglasiti da imamo super suradnju, organiziramo manifestacije raznorazne kada je zajednica u pitanju', izvijestio je Diklić.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je danas kako su svi Afganistanci iskazali namjeru za azilom u Hrvatskoj, te da će ih vjerojatno dobiti jer su već prošli 'određene sigurnosne provjere'.

Božinović je istaknuo da prihvat migranata ne mijenja stav Hrvatske prema ilegalnim migracijama na svojim granicama gdje, između ostalih, stižu i Afganistanci.

'Mi smo bili, jesmo i bit ćemo protiv ilegalnih ulazaka, oni su protuzakoniti. Na tom tragu će se izjasniti i druge članice EU-a', rekao je ministar.

'Razlika je u tome što je ovo jedno uređeno preseljenje, čak i u vrlo nepovoljnim uvjetima koji vladaju u Afganistanu', kazao je Božinović o 19 izbjeglica koje je Hrvatska primila, dok je za ilegalne migrante rekao da često nemaju dokumente, pa se njihov identitet ne može utvrditi, a 'motiv im nije, kao u ovom slučaju, spasiti živu glavu, nego nešto drugo'.