izazovi s evakuacijom

Prva skupina Hrvata iz Izraela danas putuje kući, drugi kreću u utorak

08.10.2023 u 22:42

Bionic
Reading

Prema zasad dostupnim informacijama među žrtvama napada nema hrvatskih državljana, izvijestio je MVEP

Prva skupina hrvatskih državljana koji se nalaze u Izraelu, a žele se vratiti u Hrvatsku, putuje danas u domovinu, dok će sljedeća grupa pričekati utorak. Kako doznaje N1, među njima ne vlada panika i mirno čekaju povratak.

Među žrtvama nema hrvatskih državljana, a u Izraelu je trenutno nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje su se javile hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, priopćilo je ranije Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

'Prema zasad dostupnim informacijama među žrtvama napada nema hrvatskih državljana', navodi MVEP.

Podsjetimo, MVEP je ranije izvijestio kako se u Izraelu nalazi oko 180 hrvatskih državljana te kako ministarstvo radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku. 'Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva - putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni', poručili su ranije.

Neki od hrvatskih državljana javili su se i za HRT. Prije šest dana skupina od 50-ak Hrvata krenula je na hodočašće u Izrael. Danas im je trebao biti posljednji dan obilaska Nazareta, ali sada su prema preporukama zatvoreni u hotelu.

'Ovdje smo došli na putovanje koje smo svi s nestrpljenjem iščekivali, ali evo malo nas je ovaj napad iznenadio. Mislili smo da će to malo kraće trajati, ali zasad smo na sigurnom i vjerojatno će to tako i ostati', objasnio je hodočasnik Filip Radoš.

Relativno smireni, ali jedva čekaju da ovo putovanje završi, nadaju se da će sutra poletjeti prema Hrvatskoj.

'Sve je zatvoreno, kako u arapskim tako i u židovskim gradovima i selima. Čuju se povremeni letovi aviona, oni su dosta visoko', naveo je prof. Ivan Šporčić, bibličar.

Franjevac Sandro Tomašević, ravnatelj Dječjeg doma, u Izraelu je već šest godina. Kaže da se pridržava svih preporuka, napuštanje zemlje za njega nije opcija.

'Naravno da ne razmišljam napustiti Svetu zemlju. Mi smo ovdje misionari, osam je stoljeća koliko smo ovdje franjevci i naučeni smo na različite i ratove i sukobe i proganjanja tako da naravno tu mjesta strahu nema', istaknuo je fra Sandro Tomašević, župni vikar i ravnatelj Dječjeg doma u Betlehemu.