NEZAKONITE KAMATE NA STAMBENI KREDIT

Prva pobjeda frankista: Klijent u Zaboku dobio tužbu protiv banke!

23.02.2015 u 20:00

Bionic
Reading

Dok u Zagrebu traju razgovori predstavnika Udruge Franak, komercijalnih banaka i Ministarstva financija oko rješavanja problema kredita s klauzulom u švicarskoj valuti, dužnici su odnijeli prvu veliku pobjedu: Općinski sud u Zaboku usvojio je tužbu klijenta jedne banke i naložio povrat nezakonito preplaćenih kamata na stambeni kredit, nastalih zbog promjenjive kamatne stope, a koju je VTS proglasio ništetnom

Radi se o nepravomoćnoj i prvostupanjskoj presudi koju je za tportal potvrdio regionalni koordinator Udruge Franak Marijan Petruša.

'Točno je, sud u Zaboku uvažio je tužbu kojom klijent s kreditom u švicarskim francima od banke potražuje preplaćene kamate', kazao je Petruša.

Presudom Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2013. nezakonitom su ocijenjene i valutna klauzula u CHF i podizanje kamata sedam od osam tuženih banaka, no kasnijom pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda (VTS) ništetnom je proglašena samo promjenjiva kamatna stopa na ovakve kredite. Premda su i banke i dužnici zatražili reviziju Vrhovnog suda, odluka VTS-a ostaje na snazi i predstavlja osnovu za podizanje pojedinačnih tužbi protiv banaka.

'Važno je napomenuti da je slučaj iz Zaboka prvi koji je pokrenut nakon odluke Visokog trgovačkog suda i da se radi o prvoj tužbi sastavljenoj na temelju toga, odnosno u kojoj se poziva na pravomoćnu presudu. Naše članove koji se odlučuju na pokretanje sudskih sporova stoga upozoravamo da razmisle s kime će to raditi i savjetujemo da koriste odvjetnike koji surađuju s Udrugom Franak. Postoje osnove za dobivanje spora, samo tužbu treba sastaviti kvalitetno i po zanatu', kazao je za tportal koordinator Udruge Franak Ivan Kontrec.