PROGRAM USAVRŠAVANJA

Prva kohorta ukrajinskih vojnika započela nove vježbe u Ujedinjenom Kraljevstvu

09.07.2022 u 18:27

Bionic
Reading

Prva kohorta ukrajinskih vojnika započela je novi program usavršavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se mogli boriti protiv ruske vojske te će do deset tisuća vojnika proći vježbe Ministarstva obrane na lokacijama diljem zemlje tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Program će novacima dobrovoljcima pružiti potrebne vještine za borbu na prvoj crti bojišnice, kazalo je Ministarstvo.

Ministar obrane Ben Wallace kazao je da je to "iduća faza" podrške Ujedinjenog kraljevstva ukrajinskim oružanim snagama.

Oko 1050 vojnika bit će raspoređeno po lokacijama na kojima će se program odvijati u Ujedinjenom Kraljevstvu, više od tisuće kilometara udaljenima od bojišnica Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Programom koji vodi UK nastoji se usavršiti do deset tisuća Ukrajinaca u 120 dana, no taj broj može biti i veći, kazao je ministar obrane.

"Uz stručnost britanske vojske pomoći ćemo Ukrajini da obnovi svoje snage i pojača otpornost u borbi za suverenost svoje države i pravo na izbor vlastite budućnosti."

Oko 22 tisuće ukrajinskih vojnika već je prošlo usavršavanje u UK-u u sklopu programa Operation Orbital od 2015. do 2022.

Ukrajinci također prolaze stručno osposobljavanje u SAD-u.

Viši časnici obučavaju se u Fort Leavenworthu u Kansasu, a znanje koje ondje dobiju pomaže im u stvaranju snažne obrane, tvrde stručnjaci.