STIŽE NOVI ZAKON

Provjera iznajmljivača: Turistički inspektori moći će 'brzo i efikasno' ulaziti u kuće

17.03.2019 u 09:47

Bionic
Reading

Ujedinjuju se sve inspekcije u turizmu. Prema novom zakonu, inspektori će moći ući u objekte koji nisu prijavili iznajmljivanje smještaja! Time bi se trebao uvesti red u tu sivu zonu, čime bi gosti bili zaštićeniji.

Neregistrirana djelatnost velika je boljka našeg turizma. Prema iskustvima s terena, gotovo svaka turistička zajednica bori se s problemom nelegalnih iznajmljivača.

Ugostitelji i obrtnici češće su se susretali s raznim inspekcijama, nekad i više inspektora u isto vrijeme, podsjeća HRT.

'Sigurno da nam nije ugodno kada nam u isto vrijeme dođu 3-4 različite inspekcije i naprave nam nered, blokadu na radnom mjestu. Sigurno da je to gadno, pogotovo kad su lokali puni, usred turističke sezone', kaže Stjepan Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Inspekcije moraju raditi svoj posao. Njihovim objedinjavanjem, odnosno ponovnim ustrojem neovisnog Državnog inspektorata taj bi rad trebao biti učinkovitiji i funkcionalniji.

  • +10
Turisti uživaju u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Osim turističkih inspektora, svi inspektori imaju pravo, između ostalog, ne samo bavljenja registriranim objektima, nego i u onima za koje se sumnja, neregistriranim, i zakonskim izmjenama mogu vrlo brzo i efikasno ući u te objekte', najavljuje Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Kada je riječ o području turizma, omogućit će jasniju i konkretniju borbu protiv crne i sive ekonomije.

Svi koji ne plaćaju porez, ne prijavljuju radnike nelojalna su konkurencija onima koji rade po zakonu. Upravo su se zbog toga, u Obrtničkoj komori zalagali za ponovni ustroj Državnog inspektorata.

  • +14
Pula: Stara gradska jezgra nakon razvedravanja opet je puna turista Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Prije je samo Carina mogla ući u te prostore, gdje rade na crno, a drugi nisu mogli. Mi smo željeli da i turistički inspektori imaju ovlasti da uđu tamo gdje je nelojalna konkurencija, gdje je rad na crno', rekao je Knežević.

Iako će uvijek biti onih koji će loviti u mutnom, oni koji bi radili prema propisima pozdravljaju ponovni ustroj Državnog inspektorata.

Ako se mehanizmi unutar novoga aparata dobro uspostave, naši sugovornici vjeruju kako ima nade da se crna i siva zona suzbiju.