istraživanje manpowera

Hrvatska konačno bolja od Njemačke, SAD-a i Japana, no nema previše razloga za slavlje

13.03.2019 u 20:18

Bionic
Reading

Da je hrvatskim poslodavcima u potrazi za radnicima voda došla do grla, potvrđuje istraživanje tvrtke Manpower, prema kojem se Hrvatska u oštroj svjetskoj konkurenciji našla na vodećoj poziciji po otvorenim radnim mjestima

Poslodavci u Hrvatskoj iskazali su vrlo snažne planove zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine. Čak 37 posto ih očekuje rast broja zaposlenih, a samo tri posto smatra da će se broj zaposlenih smanjiti, što dovodi do neto prognoze zapošljavanja od +34 posto.

Rezultati su to istraživanja globalne agencije za zapošljavanje Manpower, u kojem je Hrvatska zauzela prvo mjesto u konkurenciji od 44 zemlje.

Istraživanje je provedeno intervjuiranjem 59.000 poslodavaca (u Hrvatskoj je anketirano 620 poslodavaca), a svim sudionicima istraživanja postavljeno je isto pitanje: 'Kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekujete u sljedeća tri mjeseca, do kraja lipnja 2019., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se upravo nalazimo?'

U odnosu na prošlo tromjesečje, prognoza zapošljavanja snažno je povećana (s 14 posto na 34 posto), a perspektiva zapošljavanja veća je i u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  • +2
Građevinski poduzetnici planiraju val zapošljavanja Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Zanimljivo je to da visok optimizam hrvatskih poslodavaca ne dolazi samo iz sektora turizma, u kojem se u drugom tromjesečju tradicionalno povećava potražnja za radnom snagom, već i iz svih drugih sektora i djelatnosti.

Izrazito optimistične prognoze o zapošljavanju dolaze i iz građevinarstva i industrijske proizvodnje (neto prognoza +37 posto).

Val zapošljavanja najavljuju i poslodavci iz sektora financija, osiguranja i nekretnina te oni u poljoprivredi, lovstvu, šumarstvu i ribarstvu.

Porast broja novih radnih mjesta predviđa se u tvrtkama svih veličina, a najoptimističnije su velike tvrtke (neto prognoza +50 posto).

Optimizam prevladava u sve četiri hrvatske regije, a pravi procvat zapošljavanja očekuje se u zapadnoj Hrvatskoj.

Da potražnja na tržištu rada snažno raste, potvrđuje i OVI indeks Ekonomskog instituta Zagreb, koji prati broj oglašenih slobodnih radnih mjesta. OVI je u veljači zabilježio rast od 8,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini.

Pritom je najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno u zanimanjima hotelijer/ugostitelj, serviser te skladištar, dok je najveće smanjenje opaženo kod programera, kuhara i zidara.

Međutim, stanje na tržištu nije baš pogodno za realizaciju tako optimističnih planova, na što upozoravaju stručnjaci iz Manpowera.

'Bitno je istaknuti da, unatoč iskazanom optimizmu zapošljavanja, ostaje otvoreno pitanje hoće li hrvatski poslodavci na trenutnom tržištu rada moći zadovoljiti potrebe za radnicima. Prema našem mišljenju, to će biti velik izazov, što bi moglo imati utjecaj na rast BDP-a', poručuje Nebojša Biškup, direktor Manpowera za Hrvatsku i Sloveniju.

  • +4
Restorani i hoteli također planiraju intenzivnije zapošljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Podsjetimo, kako bi zadovoljila zahtjeve poslodavaca, Vlada je osjetno povećala kvote za zapošljavanje stranaca. Za 2019. odobreno je 65.100 dozvola, a radi se i na pojednostavljenju procedura za zapošljavanje stranih radnika.

Uz hrvatske poslodavce, visoko samopouzdanje u Europi pokazuju poslodavci u Grčkoj, Portugalu i Rumunjskoj.

S druge strane, najveći pesimizam u anketi Manpowera iskazuju poslodavci u Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj. Mađarski poslodavci navode najslabije prognoze zapošljavanja u zadnjih pet godina, a bilježe smanjenje zapošljavanja u osam od devet gospodarskih sektora.

Na globalnom planu, uz Hrvatsku i Grčku, izrazito visoke stope zapošljavanja očekuju poslodavci u Japanu, SAD-u, Hong Kongu i Tajvanu, a uz već spomenute europske zemlje, izrazito slabo samopouzdanje iskazuju poslodavci u Argentini i Panami.