sajam u moskvi

Očekuje se velikim bum dolazaka ruskih turista u Hrvatsku

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2019 12:30
  • Objavljeno 13.03.2019 u 12:30
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na najvećem ruskom turističkom sajmu MITT u Moskvi među više od dvije tisuće izlagača iz 200-ak međunarodnih turističkih destinacija ovog se tjedna predstavlja i Hrvatska, za koju ruski touroperatori i drugi partneri predviđaju poraste organiziranih dolazaka ruskih turista od 20 posto, ističu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

HTZ je tradicionalno nositelj hrvatskog nastupa na sajmu MITT koji se po 26. puta održava u Moskvi do 14. ožujka, i koji je ne samo najveći međunarodni sajam u Ruskoj Federaciji nego i među top pet u svijetu.

Na štandu HTZ-a svoju ponudu predstavlja i pet suizlagača - Turistička zajednica grada Zagreba, Atlantis Travel, Istarski dvori 2, Lošinj Hotels & Villas te Croatia Yachting, a sajam je posjetio i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, koji je sa direktorom Predstavništva HTZ-a u Rusiji Rajkom Ružičkom imao i niz sastanaka s najvažnijim partnerima na ruskom tržištu.

"Rusija je važno emitivno tržište za Hrvatsku što potvrđuje dnevna potrošnja ruskih turista koja je za 50 posto veća od prosjeka. Stoga nam je važno nastaviti dobru turističku suradnju i jačati prepoznatljivost na ovom tržištu, pri čemu se veselimo što su najveći ruski touroperatori prepoznali naš kontinuiran rad na unapređenju kvalitete i što su i kreirali dodatne ponude za Hrvatsku", ocijenio je Glavina iz Moskve.

Direktor Ružička poručio je pak da se na temelju prvih informacija i sastanaka s partnerima može zaključiti da postoji veliko zanimanje za Hrvatskom i da je moguć nastavak pozitivnih trendova i rasta turističkog prometa iz Rusije, ali i iz Ukrajine, koju također pokriva predstavništvo HTZ-a u Moskvi.

"Prema najavama, organiziranih dolazaka turista iz Rusije moglo bi biti 20 posto više nego lani, a slično očekujemo i s ukrajinskog tržišta", otkrio je Ružička, napominjući da je takvo zanimanje rezultat i brojnih promotivnih aktivnosti koje HTZ i predstavništvo provodi tijekom cijele godine, pri čemu se najviše radi na predstavljanju zdravstvenog i nautičkog turizma koji su među Rusima najprepoznatljiviji segmenti hrvatske turističke ponude.

Sve to su, kako kažu iz HTZ-a, potvrdili i predstavnici TUI-ja na sajmu MITT, koji su predvođeni direktorom razvoja inozemnih tržišta Mahmutom Kansuom također najavili rast dolazaka ruskih turista od 20 posto, a istaknuli su i zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim hotelijerima i raspoloživim kapacitetima u ovoj godini.

  • +42
  • +39

Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predstavnici touroperatora PAKS i njegov direktor i suvlasnik Vitlalij Cizikov najavio je također rast za Hrvatsku ove godine, od oko 15 posto, naglasivši da se veliki dio njihove ponude odnosi upravo na hrvatske destinacije.

Rusko tržište komentirao je i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, iznoseći da ruski turisti u Hrvatskoj najviše noćenja ostvaruju u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

"Naš cilj je osim rasta turističkog prometa iz Rusije i približavanje te pozicioniranje hrvatske kontinentalne ponude na tom velikom i potentnom tržištu", kazao je Staničić, podsjetivši da je u 2018. iz Rusije došlo više od 135 tisuća turista koji su ostvarili 932 tisuće noćenja.

Iz HTZ-a dodaju da je u sklopu sajma predstavljen i specijaliziran prilog u potpunosti posvećen Hrvatskoj koji je objavljen u čitanoj dnevnoj novini u Rusiji, Rosijskajoj Gazeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!