IMA MJESTA ZA UZMAK

Protucivilizacijski referendum platit ćemo 47 milijuna kuna ili...

30.10.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Provedba referenduma o pitanju treba li u Ustav unijeti odredbu da je 'brak životna zajednica muškarca i žene' koštat će nas 47 milijuna kuna, a stavovi političara u tumačenju Ustava i procedure, čak i prije raspisivanja referenduma, toliko su oprečni da se taj događaj možda i ne dogodi 1. prosinca, kako se nadaju konzervativni aktivisti inicijative 'U ime obitelji'

Saborski Odbor za Ustav predložio je Saboru da referendum raspiše za 1. prosinca, ali taj prijedlog nije dobro sročen, jer nije predloženo kako bi izgledala ta buduća ustavna odredba, ako se većina na referendumu za nju izjasni pozitivno. Tportalu je to rekla prof. dr. sc. Sanja Barić, profesorica ustavnog prava Pravnog fakulteta u Rijeci.

Tako da će se teško referendum održati 1. prosinca, jer Sabor sada odluku treba vratiti, Odbor se treba ponovno sastati i poslati novi prijedlog da bi zastupnici odlučili raspisati referendum. Otkada ga Sabor raspiše treba odluku objaviti u Narodnim novinama i proteći rok od dvadeset dana.

Svejedno, Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, jučer je Media servisu rekao da vjeruje da će Sabor sljedeći tjedan raspravljati o prijedlogu i da će 'donijeti odluku o raspisivanju referenduma'.

Kako bilo, 47 milijuna kuna je mnogo novca za koji nećemo dobiti ništa. 'To je referendum za rezerviranje jedne riječi u Ustavu, ništa drugo', kaže profesorica Barić.

Prof. dr. sc. Zvonimir Lauc, profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta u Osijeku, kaže da je Ustavni sud donio odluku koja je jedina moguća. Za njega je ustavnost pitanja i procedura prikupljanja potpisa neupitno bila ispravna, pa previranja u Saboru smatra neozbiljnim.

'Ako većina koja izađe i glasa pozitivno, onda se to mora primijeniti, a ne može Sabor to mijenjati. Promjena Ustava mora se odmah objaviti u Narodnim novinama, bez ikakve izmjene rečenice. Sabor više nema što o tome raspravljati', rekao je profesor Lauc, uvjeren da u suprotnom može doći do ustavne krize, koja je stanje u državi kada Ustav krše institucije koje bi ga trebale štititi.

No profesoricu Barić brine politički pritisak koji određeni ultrakonzervativni krugovi planiraju postići ovakvom kampanjom. Smatra da će definicija u Ustavu služiti da se duže vremena uskraćuju određena ljudska prava drugim životnim zajednicama. Za očekivati je, naprimjer, da ćemo napretkom demokratskih procesa istospolnim zajednicama uskoro zakonski omogućiti posvojenje djece i druga prava kao i dvospolnim zajednicama, ali ova odredba mogla bi otežavati taj proces.

'To će biti politički i psihološki pritisak na vladajuće da se ne daju ista zakonska prava svima. Oni kojima to odgovara moći će manipulirati tom odredbom i davati joj značenja, iako nikakvog značenja neće imati osim te rečenice', objašnjava profesorica Barić.

Osim što tako u državi ugrožavamo sekularizam, jer će ta odredba biti religiozni uljez u sekularnom Ustavu, još je gore što bi država ustavnu podršku dala jednoj inicijativi koja se protivi pravima drugih ljudi, odnosno skupini koja nije pozitivna nego negativna.

'Sekularnost države je već narušena obzirom da imamo međunarodne ugovore s Vatikanom, koji su evidentno protuustavni. Ako u Ustav unesemo još i ovu odredbu o braku, onda će postati upitno jesmo li se pomakli još korak dalje od sekularizma. Grubo je rečeno, ali kao da idemo u protucivilizacijskom pravcu, jer oduzimanjem nitko ne može izgubiti svoje pravo na brak, ako ga da nekome drugome. Sva prava koja proizlaze iz braka apsolutno se ne tiču i ne ugrožavaju drugoga', upozorila je profesorica Barić.

Ministar uprave Arsen Bauk zato je rekao da je referendum besmislen, jer ne donosi ništa novoga. 'Već sada u Obiteljskom zakonu postoji formulacija da je brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca. U tijeku je postupak donošenja novog obiteljskog zakona i tu formulaciju nitko ne namjerava mijenjati. Ako na referendumu većina glasa ZA, brak će ostati zajednica žene i muškarca. Ako na referendumu većina bude PROTIV, brak će ostati zajednica žene i muškarca. Ako referenduma ne bude, brak će opet ostati zajednica žene i muškarca. Ako se odredba automatski ugradi u Ustav, brak će biti zajednica žene i muškarca, a ako se i ne ugradi automatski, opet će biti isto. I zato je ovaj referendum besmislen', rekao je Bauk jučer u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.