ANKETA MEĐU BIRAČIMA

Protiv cijepljenja djece 53 posto birača Živog zida, za 70 posto HNS-a

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 04.03.2017 20:48
  • Objavljeno 04.03.2017 u 20:48
Cijepljenje cjepivo injekcija

Cijepljenje cjepivo injekcija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Agencija Promocija plus na uzorku od 1.300 ljudi za RTL provela je anketu o obveznom cijepljenju djece. Pitali su treba li cijepljenje biti obvezno ili ipak to treba prepustiti roditeljima na izbor

Procijepljenost djece u Hrvatskoj je na visokoj razini, ali jedva polovina građana smatra da cijepljenje djece treba biti obvezno. Pravo roditeljima na izbor dalo bi 37 posto, a devet posto nema stajalište o tome. Zanimljivo je to da bi pravo roditeljima na izbor u najvećoj mjeri dali birači novih stranaka poput Mosta ili Živog zida, javlja RTL

Kada pogledamo rezultate s obzirom na stranačku opredijeljenost, oni su uglavnom u skladu sa stavovima dotičnih političkih opcija.

Tek 22,1 posto birača Živog zida smatra da bi cijepljenje djece trebalo biti obvezno, dok ih je 52,9 protiv. Na suprotnoj strani su glasači HNS-a, kojih više od 70 posto smatra da cijepljenje mora biti obvezno. Visoko na listi te kategorije su i birači stranke Pametno, kao i HSLS-a, Bandićeve stranke i SDP-a.

Imali smo slučajeve kad su liječnici-pedijatri odbijali liječiti djecu koja nisu cijepljena da ne bi zarazila drugu djecu. Sedamdeset posto građana smatra da unatoč tome liječnici moraju pregledati i liječiti svako dijete, znači i ono koje nije cijepljeno. Devetnaest posto smatra da pedijatar ima pravo odbiti zdravstvenu uslugu, neodlučno je šest posto, a bez stava je četiri posto.

Četrdeset i četiri posto ispitanika smatra da ih treba educirati, a kaznilo bi ih njih 30 posto, neki smatraju da su roditelji koji ne cijepe u pravu, a mali dio njih uopće nema stav po tom pitanju.

Pedeset posto bi poslalo upozorenje, a zatim globilo roditelje, kaznu od 15 dana edukacije odredilo bi 36 posto građana, kazne bez upozorenja davalo bi 11 posto, a za drastičnu mjeru - kaznu zatvora od 15 dana zalaže se dva posto ispitanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!