BUĐENJE INTERESA

Zašto je u Hrvatskoj odaziv na cijepljenje protiv HPV-a sramotno nizak?

04.11.2016 u 23:47

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se konačno budi interes za cijepljenje protiv HPV-a kod ciljne skupine adolescenata u dobi od 12 do 14 godina, čemu svjedoči i činjenica da je iz centralnog skladišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) distribuirano svih 14.000 doza četverovalentnog cjepiva Silgard, nabavljenih u ožujku ove godine. Na skladištu je ostalo svega oko 1.200 doza prethodno naručenog dvovalentnog Cervarixa, obznanili su iz HZJZ-a za tportal, demantirajući navode iz današnjeg Večernjeg lista, prema kojima postoji višak doza cjepiva protiv HPV-a te se unatoč tome kupuje nova cjepiva. U odnosu na druge razvijene zemlje, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje još uvijek sramotno nizak

Kampanja HZJZ-a s pozivom na cijepljenje počela je prošle zime, kad su stigle prve količine cjepiva protiv HPV-a za školsku djecu, dok je proširenje kampanje na ostale dobne skupine započelo ljetos, u kolovozu. Do kraja 2016. mogu se početi cijepiti svi koji to žele, besplatno, poručili su iz HZJZ-a.

Večernji list prenosi najave da će se cjepivo protiv HPV-a ubuduće naplaćivati i više od 3.000 kuna (za potrebne tri doze), uz izuzetak ciljne skupine učenika kojima cijepljenje ostaje besplatno. Iz HZJZ-a ističu da su smjernice o tome da su dvije doze dovoljne u određenoj dobi  - u slučaju Silgarda od devet do 13 godina - sastavni dio uputa i sažetka opisa svojstava lijeka i na snazi su već dvije godine u EU, pa tako i u Hrvatskoj. Nadalje, ove godine omogućeno je besplatno cijepljenje protiv HPV-a svima, neovisno o dobi, no napominju da je takva mogućnost uvijek ograničenog trajanja.

Kad se uvodi neko cjepivo, pa makar i kao neobavezno, u neku preporučenu dob, preporučljivo je, ako je moguće, ponuditi u početku i svima koji su stariji od te dobi mogućnost da se cijepe jer će u suprotnom svi stariji od te dobi biti zakinuti - mlađe će osobe kad dođu u tu preporučenu dob imati mogućnost cijepiti se besplatno, odgovaraju iz Zavoda na upit tportala upućen prim. dr. sc. Bernardu Kaiću, voditelju Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja pri HZJZ-u.

Cjepivo besplatno za sve do kraja godine 

Iz HZJZ-a demantiraju navod Večernjeg lista da se ove godine naručuje cjepivo za 2017. i 2018. godinu, ali će se raspisati natječaj za okvirni sporazum, prema kojem će cjepiva biti isporučena tijekom 2017. i 2018. godine, a količina će ovisiti o odazivima na cijepljenje. Pojašnjavaju da je Silgard naručen nakon što je naručen Cervarix u 2015. godini, kada je proveden natječaj, ali je 'cjepivo isporučeno znatno kasnije od očekivanoga jer je došlo do promjene Programa 2'.

'Prvo je u 2015. godini Ministarstvo odobrilo besplatno cijepljenje za djevojčice, na temelju čega je nabavljen Cervarix, zatim je izmjenom Programa 2 odobreno besplatno cijepljenje i za dječake te je morao biti nabavljen Silgard jer u to vrijeme Cervarix je bio registriran samo za djevojčice', navode iz HZJZ-a.

Što se naplate cjepiva ubuduće tiče, plaćat će oni kojima će njihovi liječnici nabavljati cjepivo putem maloprodaje. 'To se odnosi na osobe koje se ne odluče ove godine cijepiti besplatno, već se npr. sljedeće godine odluče cijepiti pa će se javiti svom izabranom liječniku koji će za njih morati nabaviti cjepivo putem veledrogerije po maloprodajnoj cijeni', poručili su iz HZJZ-a, dodajući da će se centralizirano nabavljati samo cjepivo za one kojima će nadalje biti besplatno.

Lepušić: Siniša Varga bit će zlatnim slovima upisan u povijest hrvatske medicine

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestara milosrdnica, jedan od autora tzv. četvrtog modula zdravstvenog odgoja i član Povjerenstva za prevenciju infekcijom HPV-a Grada Zagreba, za tportal iznosi dojmove s terena. Na ovotjednom predavanju za ravnatelje osnovnih i srednjih škola u gradskom Zavodu za javno zdravstvo iskazan je neuobičajeno snažan interes za cijepljenje protiv HPV-a.

Prema Lepušićevoj procjeni, sigurno slijedi povećani odaziv na cijepljenje, iako možda neće biti spektakularne razine. Upozorava da je Zagreb prošle godine zabilježio katastrofalno niskih10 posto odaziva u ciljnoj populaciji adolescenata, a najveći je postotak bio u Rijeci, Istri i Međimurju, gotovo do 50 posto.

'Kad se već pozivamo na nekakvu religioznost, prizive savjesti i slične otpore, uzmimo jedan silno katolički Portugal, katoličkiji i tradicionalniji od Hrvatske, u kojem sam prošli tjedan bio na jednom kongresu. Tamo je odaziv 85 posto, kao i u Velikoj Britaniji i Danskoj, a nešto ispod toga su katolička Španjolska, Italija itd. Mi smo tu zatucani 100 na sat', kaže Lepušić.

Cijepljenje protiv HPV-a provodi se, naime, u 159 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku, u kojoj je to cijepljenje tek prošle godine, za mandata ministra zdravlja Siniše Varge, ušlo u nacionalni program, ali nije obavezno, tako da se obavlja uz pristanak roditelja. Cijepljenje protiv HPV-a, inače, provodi se u najrazvijenijim i najbogatijim zemljama svijeta, kaže Lepušić, napominjući da će ime ministra Varge zbog te odluke ostati zlatnim slovima upisano u povijest hrvatske medicine.

HPV je, podsjeća Lepušić, dokazani uzročnik raka, ne samo vrata maternice, već su s HPV-om povezani i neki karcinomi dojke te karcinom prostate kod muškaraca.


Cijepljenje protiv HPV-a u svijetu standardno se provodi do 25. godine života, a ciljna skupina u većini zemalja su adolescenti u dobi od 12 i 13 godina - u Americi je to devet godina.

'Cjepivo je u upotrebi 10 godina i tu nema nikakvih problema, ono je civilizacijski napredak', naglašava Lepušić, dodajući da većina zemalja koristi četverovalentno cjepivo koje štiti od četiri tipa spolno prenosivih virusa (od ukupno 30-ak) koji su najčešći u ljudskoj populaciji. Na svjetskom tržištu već postoji i deveterovalentno cjepivo, koje je registrirano i koristi se u SAD-u i Kanadi.

'U tijeku je registracija tog cjepiva u Europskoj uniji, dok mi u Hrvatskoj 21. stoljeća raspravljamo o tome treba li uopće cijepiti protiv HPV-a', ogorčen je Lepušić. Osobito ga žalosti to kad čuje da neki njegovi kolege na pitanje pacijenata bi li oni cijepili svoje dijete protiv HPV-a odgovaraju da ne bi zbog možebitnih neželjenih posljedica. 'Pazite, liječnik... kad liječnik to kaže, to samo govori da on ne prati recentnu literaturu, ni novosti u medicini.'

Lepušić se duboko nada da će sve buduće doze cjepiva u Hrvatskoj biti iskorištene, čime bi Hrvatska pokazala svoju zrelost i dokazala pripadnost razvijenim državama. Iz razgovora s učenicima, roditeljima i školskim ravnateljima u posljednjih šest mjeseci dojma je da uistinu slijedi veći odaziv.

'HPV mogu riješiti tri stvari'

Cjepivo protiv HPV-a relativno je mlado cjepivo, a počelo se koristiti u Australiji prije 10 godina. Istraživanja pokazuju da se oni koji su tada cijepljeni ne moraju docjepljivati i, prema današnjim spoznajama, imaju zaštitu do kraja života. Slična situacija bila je, kaže Lepušić, s cjepivom protiv hepatitisa B – isprva se nije znalo hoće li imati takvu zaštitu, ali tijekom desetljeća se pokazalo da nema potrebe za dodatnim cijepljenjem.

Mana cjepiva protiv HPV-a je u tome što ne pokriva sve tipove virusa, pa će tako onaj tko se cijepi četverovalentnim Silgardom biti 100 posto zaštićen od četiri tipa virusa (6, 11, 16 i 18), ali nema garancije da se neće zaraziti nekim drugim, rijetkim spolno prenosivim virusom. Stoga Lepušić, koji često gostuje kao predavač u hrvatskim školama, učenicima govori o spolno odgovornom ponašanju, o tome da trebaju voditi računa o spolnoj higijeni, da ne budu promiskuitetni nego vjerni svojim partnerima, da obavezno upotrebljavaju kondome kao zaštitu od spolnih bolesti - pogotovo u slučaju ad hoc spolnih odnosa.

'HPV mogu riješiti tri stvari u kombinaciji: zdravstveni odgoj mladih o spolno odgovornom ponašanju, koji se u Hrvatskoj porađa uz porođajne muke, a u Finskoj ga imate u posljednjih 40 godina; cijepljenje protiv HPV-a te redoviti jednogodišnji obavezni pregledi žena kao sekundarna zaštita', ističe taj iznimno aktivni liječnik koji se stavlja na raspolaganje školama i pritom ga ne interesira honorar - samo da mu 'skuhaju jednu dobru kavu'.