U SVJETSKOM VRHU

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a za dječake i djevojčice!

24.04.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska će od jeseni ove godine uvesti besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovnih škola te u prvim razredima srednjih škola i gimnazija u cijeloj zemlji čime će se svrstati u svjetsku avangardu, objavio je danas ministar zdravlja dr. Siniša Varga

Trenutačno samo četiri zemlje svijeta iz kruga najrazvijenijih pružaju mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a za dječake, mada je virus uzročnik brojnih bolesti i karcinoma ne samo kod žena nego i kod muškaraca.

Cijepljenje neće biti obavezno već preporučeno, a za program, u kojem će se u prvoj fazi osigurati 14.000 doza, bit će izdvojeno oko pet milijuna kuna. U prvom koraku očekuje se odaziv između sedam i osam tisuća djece.

Muškarci nisu samo prijenosnici 'komarci'!

Cijepljenje dječaka uvest će se ne samo zato što su muškarci mogući prenosioci virusa, već i zato što i sami mogu oboljeti od različitih bolesti koje on uzrokuje. Dugo vrijeme, istaknuto je, vjerovalo se da je HPV ženska bolest koju zločesti muškarci poput komaraca samo prenose, no to nije točno.

'Povezanost raka vrata maternice i HPV-a danas više nije upitna. Harald zur Hausen za otkriće te veze dobio je Nobelovu nagradu', rekao je prof. dr. Mihael Skerlev iz KBC-a Zagreb.

Naš ugledni dermatovenerolog upozorio je da je važno znati kako HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice već i brojnih drugih organa

'Karcinomi anusa, tonzila, penisa, grkljana i nekih drugih organa također se temelje na infekciji HPV-om', rekao je Skarlev.

Prof. dr. Adriana Vince, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, rekla je da je danas poznato da HPV uzrokuje oko 15 posto tumora od kojih je oko pet posto zloćudnih.

Voditelj službe za epidemiologiju HZJZ-a dr. Marijan Erceg podsjetio je na fascinantne uspjehe kvalitetnog programa cijepljenja u Hrvatskoj zahvaljujući kojem su brojne opasne zarazne bolesti poput boginja postale prošlost.

No naglasio je da svake godine u Hrvatskoj od raka grlića vrata maternice oboli oko 400 žena godišnje, a umre oko 150, što bi se moglo spriječiti.

Nije obavezno, no preporučeno je!

Ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestara Milosrdnica rekao je da cijepljenje protiv HPV-a nigdje nije obavezno no u nekim razvijenim državama procijepljenost je ipak vrlo visoka.

'U Europi je najviša u Portugalu 85 posto, Danskoj 80 posto i Velikoj Britaniji 79 posto, a najniža u Luksemburgu gdje se kreće oko 17 posto, koliko je Zagreb imao u najboljim danima 2009. godine', rekao je Lepušić.

U Australiji, koja je jedna od prvih zemalja svijeta koje su počele s programom cijepljenja, već sada se bilježi bitno smanjenje broja različitih bolesti povezanih s HPV-om, uključujući i raka vrata maternice.

Zašto je odaziv slab?

Odaziv na cijepljenje do sada je u Hrvatskoj bio dosta slab, u Zagrebu se posljednjih godina kretao oko 10 posto. Razlozi za to su brojni, a za takav ishod zaslužna je i antivakcinacijska propaganda kojom se širi strah od cijepljenja.

Lepušić je rekao da je problem slabog odaziva na cijepljenje protiv HPV-a prisutan svugdje u svijetu, a kao primjer je posebno izdvojio Rumunjsku u kojoj je odziv bio katastrofalan – između dva i tri posto. Ankete među roditeljima u toj zemlji pokazale su da niti jedan razlog za to nije bio medicinski opravdan.

'Uglavnom su odgovori bili tipa - eksperimentira se na našoj djeci, cjepivo nije sigurno, to je komercijalni interes farmaceutske industrije i sl. Dakle, ništa medicinsko već samo paramedicinsko', rekao je Lepušić.

Zbog toga će, kazao je, biti pokrenuta kampanja edukacije, ali ne i nagovaranja na cijepljenje jer će cijepljenje protiv HPV-a ostati stvar slobodne volje.

Zbog zastrašivanja roditelja iz različitih krugova, među kojima se posebno ističu crkveni i antivakcinalistički, predsjednica udruge Zdravka, prof. dr. Vesna Košec najavila je da će otvoriti besplatan telefon kojim će nastojati pravilno informirati sve građane.

Cijepljenje nije poticanje nemorala, naprotiv!

Skarlev se posebno zahvalio na pitanju tportala kako gleda na otpore u određenim konzervativnim krugovima koji smatraju da će cijepljenje povećati seksualnu neodgovornost i promiskuitet među mladima.

'To je dobro pitanje. Ti otpori postoje još uvijek. Treba shvatiti da živimo u kulturi kakva jest, a otpori su vrlo često problem nedovoljne informiranosti i neznanja. Zapravo je situacija obrnuta. Vrlo često se govorilo da će roditelji cijepljenjem svojim kćerima dati ulaznicu za nemoralno i seksualno neodgovorno ponašanje. To je potpuno pogrešno. Mi time šaljemo obrnut signal – da cijepljenjem poduzimamo nešto kako bi ponašanje mladih bilo odgovornije. Mi znamo da je to tako, a vjerujemo da će i drugi, kada saznaju više, prestati biti protiv. Mene zanima tko će za 20 ili 30 godina kada današnje djevojčice, a tada žene obole od potencijalno smrtonosnih bolesti preuzeti odgovornost i reći da je protivljenje cijepljenju bilo moralno ili nemoralno. Nadajmo se da se to neće dogoditi', rekao je Skarlev.

Gotovo svi sudionici konferencije upozorili su da se zaštita od HPV-a i povezanih bolesti, da bi bila potpuno učinkovita, mora sastojati od tri programa koji se zajedno nazivaju zlatni standard: edukacije, cijepljenja i skrininga kao što je primjerice papa test. U sklopu zdravstvenog odgoja i kroz druge edukacijske programe mlade treba učiti da se ne upuštaju u seks prerano i neodgovorno, da koriste odgovarajuću zaštitu, a također i da se cijepe, naglasio je Lepušić.