PRIJETI JOJ OD JEDNE DO PET GODINA ZATVORA

Protiv Ave Karabatić podignuta optužnica zbog ucjene

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ave Karabatić, njene majke Sanje i dečka Špira Miličića koje se tereti radi ucjene Avinog profesora talijanistike Živka Nižića

Ukoliko se Avi i njezinoj majci na sudu dokaže počinjenje djela, mogu dobiti od jedne do pet godina zatvora. Njih dvije se, naime, terete zbog 2 tisuće eura koje je Avi poslao profesor, a Špiro Miličić se tereti i za dodatnih 7 tisuća eura koje je zatražio od profesora, odnosno za ucjenu s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi, piše Slobodna Dalmacija.

Zatvorska kazna predviđena za to djelo je od tri do deset godina zatvora. Špiro Miličić je uhićen na Autobusnom kolodvoru u Zadru 29. rujna kada mu je profesor Nižić donio označene novčanice, a policija čekala u zasjedi.

'U tijeku postupak do pravomoćnosti optužnice. Optuženi se mogu žaliti na optužnicu, a onda Vijeće općinskog suda u Zadru odlučuje jesu li prigovori utemeljeni te treba li što mijenjati u optužnici. Ukoliko sudsko vijeće ne bude tražilo nikakve izmjene ili dopune optužnice, suđenje bi moglo započeti otprilike za dva mjeseca', pojasnio je Trpimir Kučina, općinski državni odvjetnik iz Zadra.

Spis je dobio sudac Ivica Marinović. Ava i Špiro imaju odvjetnike, a Avinoj majci, ukoliko sama ne angažira odvjetnika, branitelja po službenoj dužnosti će odrediti sud. 'Majka će angažirati odvjetnika, a to nije učinila do sada jer nije vjerovala da će protiv nje biti podignuta optužnica. U šoku sam i jer sam evo sad, od vas, saznala da je podignuta optužnica. Ne mogu vjerovati da će sada on ispasti žrtva i da će njegovo ponašanje prema meni i drugima pasti u drugi plan', kazala je Ava Karabatić.

Ona je s majkom i dečkom privedena istražnom sucu 30. rujna zbog sumnje u ucjenu koju je prijavio zadarski sveučilišni profesor Živko Nižić. Profesor Nižić je prijavio da su mu Ava i Sanja Karabatić te Špiro Miličić zatražili u dva navrata ukupno 9 tisuća eura te prijetili javnom kompromitacijom i objavom lascivnih SMS poruka, ali i fizičkim ozljeđivanjem, ukoliko ne plati njihovu šutnju.

Profesor je pristao je platiti dvije tisuće eura kako SMS poruke koje je slao svojoj studentici ne bi dospjele u javnost. Nakon toga više nije želio plaćati, pa je sve prijavio policiji. Nakon davanja iskaza istražnom sucu, kazao je da Ava mlada i da se nada da će shvatiti što je učinila.

'Cijeli život radim u korist studenata, a možda imam malo nekonvencionalan pristup koji su neki očito krivo protumačili. Ne postoji student kojeg sam ja ucjenjivao, a ako postoji, neka se onda javi imenom i prezimenom', kazao je novinarima Živko Nižić i dodao kako je prvih 2 tisuće eura dao jer je samo želio pomoći mladim ljudima.

Zahtjev za umirovljenjem, koji je predao Sveučilištu nakon izbijanja afere, ubrzo je i povukao.