ugroženo zdravlje djece

Prosvjetna inspekcija policiji prijavila ravnateljicu vrtića iz kojeg su odšetale tri djevojčice, a ako se utvrdi kršenje zakona, prijeti joj zatvor

20.02.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZIO) nakon što je obavila nadzor u zagrebačkom dječjem vrtiću Šumska jagoda, iz kojeg su u siječnju otišle tri djevojčice, a da to nitko sat vremena nije primijetio, proslijedila je predmet na daljnje postupanje zagrebačkoj policiji zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela kažnjivog s do tri godine zatvora

Kako je odgovorna osoba u ovom slučaju sada već bivša ravnateljica Nives Benčić, koja je s 31. siječnja podnijela zahtjev za razrješenjem iz profesionalnih razloga, policija treba utvrditi daljnje korake u kojima se može utvrditi, kako su nam pojasnili u Ministarstvu, odgovornost i nekih drugih osoba.

Članak 173., stavak 2. Kaznenog zakona, koji se navodi u prijavi protiv bivše ravnateljice, odnosi se na službenu osobu na radu u ustanovi koja pravodobno ne ispunjava zakonske obveze za zaštitu djeteta, zbog čega onda bude ugroženo njegovo zdravlje ili razvoj. Zbog takva postupanja, koje može biti i iz nehaja, predviđene su zatvorske kazne do tri godine.

'Nadzor prosvjetne inspekcije izvršen je te je sastavljen zapisnik u kojem je utvrđeno činjenično stanje. Utvrđeno je da su odgojiteljice zanemarile upute u Programu mjera povećanja sigurnosti koji ima vrtić', kazali su nam u Ministarstvu.

Dodaju kako Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe propisuje da su odgojitelji odgovorni za provedbu programa rada s djecom te je nedvojbeno da su u konkretnom slučaju odgojiteljice bile dužne provoditi Program mjera povećanja sigurnosti, a da su to zanemarile, ne ispunjavajući time zakonske obveze zaštite djeteta, čime su bitno ugroženi zdravlje i sigurnost djece.

'Zbog propusta u izvršavanju radnih obveza ravnateljica je uručila odgojiteljicama upozorenja na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu. Tijekom provođenja inspekcijskog nadzora Grad Zagreb je pokrenuo postupak razrješenja ravnateljice vrtića. Po potpisivanju zapisnika zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 173. stavka 2. Kaznenog zakona, inspekcija je ustupila predmet na postupanje Policijskoj upravi zagrebačkoj', navodi se u odgovoru Ministarstva.

Dječji vrtić Šumska jagoda Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Umjesto Benčić, Upravno vijeće imenovalo je odgajateljicu Zdravku Đurinek v.d. ravnateljicom, a u roku od 30 dana bit će raspisan natječaj za upražnjeno radno mjesto.

Podsjetimo, cijela priča dospjela je u javnost tek tjedan dana nakon događaja, a prema rekonstrukciji koju su napravili roditelji, djevojčice su nestale oko 15.30 sati, kada su djeca poslije poslijepodnevnog odmora išla van. Curice su napustile vrtić i sat vremena šetale se po kvartu sve dok ih nije spazio dječak iz susjedne skupine, po kojeg je došao otac, nakon čega se cijela priča rasplela sa sretnim završetkom.